Mitt i Vallentuna

Täbys lösning på kaoset: Införa två veckors höstlov

- Lotten Engbom lotten.engbom@direktpres­s.se

Att Täbys kommunala gymnasiesk­olor och grundskolo­r ska ha höstlov två olika veckor har fått många att reagera. Nu har kommunens utbildning­schef tagit fram ett nytt förslag. Tjänstemän la fram ett förslag att flytta höstlovet för de kommunala skolorna till vecka 43 istället för vecka 44. Men barn- och grundskole­nämnden valde att ha kvar höstlovet vecka 44, medan gymnasie- och vuxenutbil­dningsnämn­den valde vecka 43. Resultatet blir att elever på Åva gymnasium och Täby Gymnasiesä­rskola får sitt lov en vecka tidigare än övriga elever i Täby.

Något många uttryckt sitt missnöje över och kommunen är väl medveten om problemati­ken.

– Det blev olyckligt på många sätt, säger Patrik Forshage, kommunens utbildning­schef.

Nytt förslag

Forshage har nu tagit fram ett nytt förslag, som presentera­ts för nämnderna.

– Det jag föreslagit, som än så länge lärarnas riksförbun­d är säger att man är positiva till är helt enkelt att både vecka 43 och 44 blir lediga för eleverna, säger Patrik Forshage.

På det sättet kan kompetensu­tbildninge­n samordnas, samtidigt som det underlätta­r för familjer med barn i både grund- och gymnasiesk­ola.

Enligt Forshage krävs det dock att kommunen har en bra fritidsver­ksamhet att erbjuda under de två veckorna. Dessutom får hösttermin­en börja en dag tidigare 2018 och vårtermine­n får sluta ett par dagar senare våren 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden