Mitt i Vallentuna

Giorgio knep silver i SM med sin pizza

- Hege Hellström

Varje år anordnas Pizza-SM, en tävling för profession­ella kockar. Men Giorgio Paolis fru tyckte att maken borde vara med – trots att han inte alls jobbar med pizza utan i finansbran­schen.

– Jag har alltid haft passion för pizza, provat restaurang­er och köpt utrustning hem. Det började växa fram medan jag var pappaledig med min första dotter. Jag skulle säga att jag har semiprofes­sionell utrustning, berättar Giorgio.

Bland annat finns en ugn som når 450 grader, något som är viktigt för att få den perfekta pizzan.

– Den ska vara inne i mellan 60 och 80 sekunder. Det går att baka pizza på lägre temperatur, 250-300 grader, men då måste man ändra fuktighets­graden. En napoletans­k pizza som ska bakas i 450 grader ska ha 65 procents fukthalt, men i 250 grader får man öka halten till 75- 80 procent, säger Giorgio.

För att få till den perfekta degen finns en Excel-fil med alla ingrediens­er till hjälp.

– Det är en kemisk formel, det handlar om typ av mjöl, mängden jäst och hur mycket vätska, säger Giorgio.

På tävlingsda­gen bakade Giorgio en Margherita, ett moment som var obligatori­skt för alla deltagare. Den andra varianten var en vit pizza med ekologisk ricotta, Gorgonzola, karamellis­erad rödlök och salsiccia från Giorgios hemregion, Trento, i norra Italien.

Har du provat pizzeriorn­a i Vallentuna?

– Bara Kristorant­e, den är ganska bra. Annars är de bästa pizzeriorn­a Gino på Sveavägen, Meno Male vid Odenplan och Fuori di Pizza vid Sankt Eriksplan.

Och bästa tipsen för hemmabagar­en? – Använd de bästa ingrediens­erna – och färska ingrediens­er. Välj San Marzano- eller Pelatitoma­ter, och Mozzarella Fiordilatt­e. Låt degen jäsa minst 24 timmar i rumstemper­atur.

Har du inga planer på att sluta jobba med finans och öppna en pizzeria i Vallentuna?

– Nej, men det finns de som tycker att jag borde göra det. Nu är det familj, vänner och grannar i Uthamra som får smaka, säger Giorgio och tillägger:

– Men jag ska vara med i SM nästa år så jag måste öva och förbättra mig. Snart ska jag vara pappaledig för andra gången, och min andra passion är gelato (glass på italienska) så kanske blir det nästa projekt.

Det finns de som tycker att jag borde öppna pizzeria. Nu är det familj, vänner och grannar i Uthamra som får smaka.

 ??  ??
 ??  ?? SILVERPIZZ­AN. Vallentuna­bon Giorgio Paoli kom tvåa i Pizza-SM med sin vita pizza med ekologisk ricotta, Gorgonzola, karamellis­erad rödlök och salsiccia.
SILVERPIZZ­AN. Vallentuna­bon Giorgio Paoli kom tvåa i Pizza-SM med sin vita pizza med ekologisk ricotta, Gorgonzola, karamellis­erad rödlök och salsiccia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden