Mitt i Vallentuna

Hon vill få klubben att hjälpa till

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

När klubben ska byta ut tröjorna uppmanar Henrika Thomasson föräldrar att skänka använda fotbollskl­äder till spelare i Kenya. Täby FK har under säsongen beslutat sig för att göra ett profilbyte. Alla spelare i klubben måste köpa nya kläder och ny utröstning. Det såg Henrika Thomasson som en utmaning.

– Alla blev kanske inte jätte glada över klädbytet, men nu kan vi göra så att det får en mening, säger hon.

Nu vill hon uppmana föräldrar att skänka de använda kläderna, fotbollssk­ydden, skorna, ja allt som har med fotboll att göra, till en lika stor fotbollskl­ubb i Kenya i Nairobis slum som heter RYSA.

– De har jättelite kläder och de har aldrig spelat i fotbollssk­or. Jag vet att det skulle betyda massor om folk vill skänka. Jag kommer åka ut på träningar och samla in, säger hon.

Pengar till Gothia cup

Henrika arbetar med vänförenin­gen RYSA Marafiki. De har under några år försökt hjälpa klubben RYSA på olika sätt. Tidigare har de samlat ihop pengar så att klubben kan skicka ett lag till Gothia cup och förhoppnin­garna är att de får in lika mycket pengar i år.

– Vi vill skapa motivation för killarna där nere, så att de fortsätter i skolan. Nu försöker vi samla in pengar så de kan åka i år igen och förhoppnin­gen är att vi kan få så mycket pengar så de kan ha en eller flera avbytare, säger hon.

En mamma som bestämt sig för att skänka är Louise Linden. Hon tyckte till en början att ett klädbyte skulle bli jobbigt.

– Man blir inte jätteglad. Som förälder blir det en helt ny utrustning och det blir dyrt. Men sen när det här kom så blev man otroligt positivt. Alla har vi väl en längtan efter att hjälpa och det här kändes så nära, säger hon.

Henrika Thomasson säger att hon nu hoppas att alla ifrån Täby FK vill vara med i insamlinge­n.

– Jag hoppas att jag kan skicka ner några hundra uppsättnin­gar, jag tycker att det skulle vara så coolt att kunna lägga upp bilder på hundra ungdomar som tränar i Täby FK kläder, säger hon.

 ??  ?? Här ett barn i klubben RYSA som fått ett par fotbollssk­or skänkt till sig.
Här ett barn i klubben RYSA som fått ett par fotbollssk­or skänkt till sig.
 ??  ?? Henrika Thomasson med Ken från klubben RYSA som var med i Gothia Cup förra året.
Henrika Thomasson med Ken från klubben RYSA som var med i Gothia Cup förra året.
 ??  ?? SKÄNKA. Oftast spelar barnen utan skor, därför vill Henrika att föräldrar från Täby FK ska skänka sina gamla skor och kläder.
SKÄNKA. Oftast spelar barnen utan skor, därför vill Henrika att föräldrar från Täby FK ska skänka sina gamla skor och kläder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden