Mitt i Vallentuna

Nya trenden: stjäl allt som finns på tomten

- Lotten Engbom

Att sno gasoltuber är ett brått som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolis­en Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippa­re försvinner. Anmälninga­rna om stulna gasoltuber ökar mer och mer, enligt polisen.

– Det var även lite i höstas och vintras, men det är en ny trend kan man säga. Det är väl någon som specialise­rat sig på det här, säger Jan Berlin.

Enligt honom får de in anmälninga­r om ett par stulna gasoltuber varje vecka. Varför just gasoltuber är hett vett de inte helt säkert.

– Det jag tror är att det är pant på de här, de lämnar in dem och så får de pengar. Som returflask­or. Det är några hundra i pant i alla fall, säger Jan Berlin.

– De är bara att skruva loss och bära iväg. Det är väldigt lättillgän­gligt.

”Har gått upp”

Men gasoltuber är inte det enda som verkar locka tjuvarna.

– Vi har sett att allmänna stölder på villatomte­r har gått upp, det är allt från vinterdäck, grillar och gräsklippa­re, säger Jan Berlin.

Återigen handlar det om att låsa in sina grejer, är upp- märksam och har lampor som går igång när någon rör sig på tomten.

– De går runt på nätterna och letar på tomterna och tar det som finns helt enkelt. Takboxar har vi sett mycket att man hänger på utsidan av garaget, och de är ganska dyra, säger Jan Berlin.

Att få fast någon som stulit en gasoltub är inte helt enkelt.

– Det finns inte någon spårning på det, du åker och byter gasoltub när du fyller på dem. Där måste du ta dem på bar gärning helt enkelt, säger Jan Berlin.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? BLIR FLER. Kommunpoli­s Jan Berlin har sett en ökning av gasoltub-stölder.
FOTO: ROLF ANDERSSON BLIR FLER. Kommunpoli­s Jan Berlin har sett en ökning av gasoltub-stölder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden