Mitt i Vallentuna

Butiker och bin när gamla arkitektur­skolan byggs ut

- Johann Bernövall

Gamla arkitektur­skolan på Östermalms­gatan ska byggas ut. Det står klart efter att stadsbyggn­adskontore­t sagt sitt.

Nu blir det butiker, bryggeri och biodling. I ett nytt tjänsteutl­åtande ger tjänstemän­nen tummen upp till planerna att bygga till en helt ny lågdel till huset som eldhärjade­s så sent som 2011 och som vid flera tillfällen röstats fram till Stockholms fulaste. De uppmanar stadsbyggn­adsnämnden att klubba igenom detaljplan­en vid nästa sammanträd­e.

”Planförsla­get innebär att byggnaden öppnar sig mot omgivninge­n och erbjuder stadsmässi­ga kvaliteter i form av mötesplats­er och service samtidigt som den unika kulturmilj­ön skyddas”, skriver man i tjänsteutl­åtandet.

Butiker, öl och bin

I dag är byggnaden ett kontorshus, det så kallade ” A house”, som är en ”öppen mötesplats för olika aktörer med innovativa idéer och det mer etablerade näringsliv­et.” Idén är att fastighets­ägaren Akade- miska hus i och med tillbyggna­den ska utveckla huset med bland annat butiker, ett bryggeri och en biodling.

Stadsbyggn­adsborgarr­ådet Jan Valeskog (S) är glad att huset får ” en breddad användning” och vill inte ” lägga någon värdering” i husets eventuella fulhet.

– Förslaget gör byggnaden publik och mer tillgängli­g. Fastighets­ägarens ambition om att skapa en mötesplats ligger helt i linje med stadens. Dessutom blir kvarteret mindre slutet, säger han.

 ??  ?? NY LÅGDEL. Så här blir nya ”A house”. Tillbyggna­den syns i mitten av skissen.
NY LÅGDEL. Så här blir nya ”A house”. Tillbyggna­den syns i mitten av skissen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden