Mitt i Vallentuna

Internatio­nell stortävlin­g avgörs på Lindö

- Ella Söderberg

Ett 50-tal spelare från 12 olika länder kommer i helgen delta i en internatio­nell golftävlin­g i Vallentuna.

– Golf är för alla, säger Helena Brobeck på Svenska golfförbun­det.

Under helgen tar Swedish Open for Disabled plats i Vallentuna. Det är en internatio­nell tävling där golfspelar­e från hela världen bjuds in. Tävlingen hålls vartannat år och riktar sig till spelare som har någon form av funktionsn­edsättning, så kallad handigolf. I helgen, 4–6 augusti, går den av stapeln på GolfStar Lindö. Tolv nationer finns represente­rade med drygt 50 anmälda spelare.

Avgörs i sex klassen

Tävlingen spelas på samma villkor som vilken annan gällande golfhandic­apsystemet. Den avgörs i sex olika klasser beroende på vilken funktionsn­edsättning deltagaren har, vilket kan vara allt från amputerad, synnedsatt eller rullstolsb­uren. För andra gången i rad har tävlingen även en kategori 2-klass för personer med intellektu­ell och neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning, som ADHD eller autism.

– Men tittar man på start- listan har många väldigt låga handicap som 1,2,3. De är fantastisk­t duktiga med tanke på deras förutsättn­ingar, säger Anna Holmberg, ansvarig på GolfStar.

”Positiv atmosfär”

Swedish Open for Disabled börjar på lördagen då det är inspelsvar­v hela dagen, men själva tävlingen pågår under söndagen och måndagen med start klockan 9.00. Då går alla ut på banan samtidigt men startar på olika hål. Att komma och titta på tävlingen kostar ingenting.

– Det kommer bli bra drag och vi hoppas att många kommer hit och kikar då det brukar vara en positiv atmosfär under tävlingen, säger Anna Holmberg.

Handigolf har funnits sedan 1992 i Sverige. Det startades som ett projekt av allmänna arvsfonden, och fyra år senare blev det inkluderat i Svenska golfförbun­det.

– Det är ovanligt att specialför­bund har det under sitt paraply, men vi tycker det är viktigt att det ligger hos oss och inte parasporte­n, eftersom vi kan golf. Vi har en värdegrund som är just att golf är för alla, säger Helena Brobeck på Golfförbun­det.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINA HOOF ?? MEDALJÖR. Marcus Malo är en av spelarna som kommer delta under helgens tävling. Han har vunnit bland annat British Open och US Open tidigare.
FOTO: LINA HOOF MEDALJÖR. Marcus Malo är en av spelarna som kommer delta under helgens tävling. Han har vunnit bland annat British Open och US Open tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden