Mitt i Vallentuna

Så kan vi skapa frihet och trygghet för tjejer

- Linda Wijkström Centerkvin­norna Vallentuna Sofia Jarl Förbundsor­dförande Centerkvin­norna Sverige

Sommaren är här med allt vad det innebär- sol, bad och ledighet. Dessvärre är sommaren ofta även högsäsong för våldtäkter, sexuella trakasseri­er och tvångsäkte­nskap. Det kommer vi aldrig acceptera. Vi har sagt det förut, och vi säger det igen. Tjejer äger rätten till sin egen kropp!

Det kanske låter självklart. Ändå utsätts kvinnor för sexualbrot­t i hemmet, på jobbet, i skolan och på festivaler. Fler anmäler, men låg straffskal­a och knappa resurser gör att förundersö­kningar ofta läggs ned.

Kunskap är brottsföre­byggande. Därför vill vi öka kunskapen om sexualbrot­tslagstift­ningen, samtycke och tra- kasserier. Både tjejer och killar behöver prata om var gränserna går. I skolan bör sexualkuns­kapen därför vara ett obligatori­skt och enskilt ämne. Inom Polisen vill vi införa särskilda sexualbrot­tsenheter, så att anmälda brott inte läggs på hög. Vi vill förlänga preskripti­onstiderna för sexualbrot­t, och ta bort dem helt när det gäller sexualbrot­t mot barn.

Under höstens #metoo-rörelse blev en tystnadsku­ltur synlig. När ett sexualbrot­t har begåtts på en arbetsplat­s måste arbetsgiva­ren göra grundlig och skyndsam utredning som inte tar mer än sex månader.

Hederskult­uren växer sig allt starkare och omöjliggör för många kvinnor och flickor ett självbestä­mmande liv. Varje år inkommer ungefär 50 konkreta ärenden om tvångsgift­e till civil-och samhällsor­ganisation­erna och problemet antas öka under sommarmåna­derna. Centerkvin­norna kräver därför ett införande av en ”Forced Marriage Unit”, en enhet som ansvarar för att ta hem de barn som förts ut ur landet i syfte att giftas bort. Hedersrela­terade brott kräver en egen brottsrubr­icering och kunskapen om brott i hederns namn måste öka.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden