Mitt i Vallentuna

Danderyds sjukhus tar hjälp av hyrd arbetskraf­t

Både politiker och media har under veckan haft fullt fokus på Danderyds sjukhus och de stora problemen på akutmottag­ningen. Nu hoppas sjukhusled­ningen att externa bemannings­bolag ska lösa den akuta krisen.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Arbetsmilj­ön på Danderyds Sjukhus har blivit mycket uppmärksam­mad de senaste veckorna med sjuksköter­skor som vittnar om ett ohållbart läge inte minst på akutmottag­ningen. I måndags besökte socialmini­ster Annika Strandhäll (S) sjukhuset för att själv se hur det var. Hon träffade skyddsombu­den, ledningen och personalch­efen.

– Signalen har gått fram till politikern­a, men det här handlar inte bara om Danderyds Sjukhus utan om alla akutsjukhu­s. Danderyd råkade bara vara först ut, säger Dorieth Sone Zidaric, huvudskydd­sombud och fack- ligt förtroende­vald för Vårdbundet.

Hon menar att situatione­n måste förändras nu, personal måste anställas. Idag hinner sjuksköter­skorna inte med patientern­a, och ett felsteg kan leda till en indragen legitimati­on.

– Personalen får gå på extrema övertider, de börjar på morgonen och får sedan ta nattpasset också, det är inte mänskligt, säger Dorieth Sone Zidaric.

Kan inte vägra

En sjuksköter­ska kan inte vägra en beordran att arbeta, men kan ange giltiga skäl till varför hen inte kan eller är lämplig att utföra arbetet. Flera sjuksköter­skor vittnar om att de tvingas arbeta 15-timmarspas­s med indragen lunch. Enligt Vårdförbun­det är det här något man diskuterat med verksamhet­schefen och ledningen, men att inget har hänt.

– Vi får inte strejka då det är samhällsfa­rligt så hur vi än vänder oss sitter vi med skägget i brevlådan och måste utförda den order vi får. Jag kan ha en viss förståelse för arbetsgiva­ren men detta är deras ansvar och vi har påtalat problemet länge, säger Dorieth Sone Zidaric.

Bemannings­bolag anlitas

Anna-Carin Stark är kommunikat­ionsdirekt­ör på Danderyds Sjukhus och hon menar att sjukhuset nu arbetar hårt med att förbättra situatione­n.

– Vi har en handlingsp­lan med åtgärder kring bland annat arbetsmilj­ö, utveckling av medarbetar­e och schemalägg­ning. Grunden är att vi behöver behålla och rekrytera fler medarbetar­e. För att lätta på situatione­n på kortare sikt ska vi stärka vårt interna bemannings­center och använda externa bemannings­företag.

Landstinge­ts rapport visar att Danderyds sjukhus förväntas gå 55 miljoner minus i år. Hur påverkar det möjlighete­n att höja löner och anställa fler sjuksköter­skor?

– Vi har en ansträngd ekonomi och arbetar intensivt för att hålla vår budget.

Före sommaren fick vi ett ekonomiskt tillskott och nu har landstinge­t tillfört ytterligar­e resurser för sommaren. Jag hoppas att Danderyds sjukhus får del av den satsningen , säger hon.

Personalen får gå på extrema övertider, de börjar på morgonen och får sedan ta nattpasset också, det är inte mänskligt.

 ??  ??
 ??  ?? BEKYMRAD. Dorieth Sone Zidaric är huvudskydd­sombud på Vårdförbun­det och menar att problemet på Danderyds Sjukhus har påtalats länge för sjukhusled­ningen.
BEKYMRAD. Dorieth Sone Zidaric är huvudskydd­sombud på Vårdförbun­det och menar att problemet på Danderyds Sjukhus har påtalats länge för sjukhusled­ningen.
 ??  ?? KOKAR. Missnöjet har jäst en längre period på Danderyds sjukhus.
KOKAR. Missnöjet har jäst en längre period på Danderyds sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden