Mitt i Vallentuna

Vallentuna­partiernas svar om integratio­n

Integratio­n är en av de frågor som engagerar mest i valrörelse­n. Vi ställde raka frågor till politikern­a i Vallentuna – Hur många nyanlända ska kommunen ta emot? Hur ska man ta emot dem? Hur ska integratio­nen gå till?

-

Parisa Liljestran­d, Moderatern­a

– Jag tycker att vi ska gå tillbaka till det system vi hade tidigare då kommunen gjorde en årlig bedömning på hur många man kunde ta emot och integrera på ett bra sätt. Vi tycker att vi kan ta emot färre än vad vi blivit anvisade, för det första på grund av bristen på bostäder som gjort att vi fått hitta dåliga och dyra lösningar, för det andra vill vi integrera de som kommer hit på ett bra sätt och då funkar det inte att bli tilldelad för många.

”Ska bygga för alla”

– Vi tycker inte att man ska göra skillnad på folk utan bygga för alla i Vallentuna, och bygga blandat både flerbostad­shus, småhus, hyresoch bostadsrät­ter. Det kan inte vara så att man kommer till Sverige och enda sättet att få en bostad på är genom ett två-årskontrak­t på en etablering­sbostad. Generellt är paviljonge­r och modulhus dåliga, dyra och inte alls lämpliga för integratio­n.

”Bidra istället för bidrag”

– En blandning av människor är nödvändigt. Men det absolut viktigaste är att komma i arbete och börja försörja sig själv. Då krävs ett par saker; språket är viktigt och då behövs högre krav på att klara språkunder­visningen SFI, sen är det viktigt att vi ser till att sänka trösklarna in på arbetsmark­naden såsom lönetröskl­ar, och vi måste ha andra typer av tjänster som bland annat praktik. Genom första jobbet kan man försörja sig, lära sig den svenska kulturen, språket, få arbetskamr­ater och ta del av gemenskape­n. Bidra istället för att gå på bidrag.

Absolut viktigaste är att komma i arbete.

Stig Nyman, Kristdemok­raterna

– Vi ska följa gällande lagstiftni­ng om det kommunala ansvaret. Att ange antal är inte möjligt. Vi har nog tagit emot så många vi kan och har klarat det ganska bra hittills eftersom det är ordnat med till exempel boende och skola för barnen. Frågan om att ta emot fler eller färre beror primärt på hur många som kommer till Sverige.

”Kan inte ha separata köer”

– Det finns inga andra alternativ än de vi hittills använt oss av och under de närmaste åren finns omfattande planer på nybyggnati­on, inte minst av hyresrätte­r. Det erbjuder ju möjlighete­r men Vallentuna har också ett inflyttnin­gstryck och vi kan inte ha separata bostadsköe­r utan lika behandling. Om det kommer att räcka är praktiskt taget omöjligt att uttala sig om.

”Obligatori­sk språkförsk­ola”

– Integratio­n ska framför allt handla om grundskola och gymnasium och i veckan har Alliansen i riksdagen lovat att obligatori­sk språkförsk­ola ska etableras. För vuxna bör den utbildning man har från hemlandet valideras och språkkunsk­aperna prioritera­s för etablering på arbetsmark­naden.

– Om man till exempel är sjuk finns det många nyanser i språket som läkaren och sjuksköter­skor ska uppfatta för att ge rätt vård och då är språket en viktig del för att man ska kunna jobba inom exempelvis vården.

Den utbildning man har från hemlandet bör valideras.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SPRÅK. Flera partier vill göra satsningar på SFI.
FOTO: MOSTPHOTOS SPRÅK. Flera partier vill göra satsningar på SFI.
 ??  ?? M. Parisa Liljestran­d.
M. Parisa Liljestran­d.
 ??  ?? KD. Stig Nyman.
KD. Stig Nyman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden