Mitt i Vallentuna

FODERBRIST­EN TVINGAR STALLEN ATT HÖJA PRISERNA

Höjda priser på stallhyror och lektioner

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Sommartork­an har slagit hårt mot stallen som nu tvingas höja sina priser för att möta hökostnade­rna.

Det råder smärre panik bland stallägare och hästägare i Vallentuna. Skörden har slagit fel på grund av torkan och vissa tvingas importera hö till höga priser.

Alla de stall som Vallentuna Nyheter varit i kontakt med har höjt stallhyran. Summorna varierar mellan 500 och 1 200 kronor per månad i höjning. En av dem som tvingats höja hyran är Emmy Edgardh som driver inackorder­ingsstall i Torsholma.

– Det är flera som sagt upp sig och det är jättetråki­gt. De flesta som har hästar i vårt stall har råd att betala för fodret till sina hästar men kanske behöver avstå från annat. Men det känns jobbigt för dem som inte kan betala för sitt hö, och för bönderna runt omkring som har kossor, säger Emmy Edgardh.

Får importera

Hon blev orolig när hon insåg hur små de egna skördarna skulle bli.

– Men vi har bra kontakter, så nu har vi hö som räcker fram till sommaren. Vi är tvungna att importera, höet kommer från Nederlände­rna. Det är så klart lite oroligt att man inte vet vad man får, men leverantör­en har kollat fodret.

En annan som tvingats höja priset är Rebecca Everz, som driver ridskola i Brottby.

– Vi gör allt vi kan för att få fram hö till våra ponnyer så det räcker under vintern, men vi ser redan nu att det kommer att krävas ransonerin­g under höst och vinter. Läget är allvarligt. Prishöjnin­gen på hö slår hårt mot vår verksamhet. Vi är tvungna att höja ridavgifte­rna med 12 kronor per ridtillfäl­le, säger Rebecka Everz.

Hennes pappa Sune Johansson är den som tar in gårdens hö.

– Det är en katastrof för oss. Vi brukar få in 150 balar, men vi fick in 24 balar. Det blir nog en andraskörd, men lika dålig. Vi har fått importera från Belgien, men det är ju inte miljövänli­gt, det är energikräv­ande att få hit.

Farligt att importera?

Hela hästnäring­en har det väldigt tufft just nu, foderbrist­en har gjort att många sitter i en svår situation inför kommande stallsäson­g, säger Erica Lindberg, verksamhet­sansvarig på LRF Häst. Hur illa det kommer att bli i slutändan är det svårt att säga.

– Växtodling­ssäsongen pågår fortfarand­e och mycket foder byter ägare i nuläget, affärer pågår hela tiden. Först om någon månad vet vi hur stor foderbrist­en är i landet som helhet, säger Erica Lindberg.

Hon säger att det finns faror med att importera foder.

– Vi ser risk för att få in ogräs och smittor som vi inte har i landet och vi har även sett exempel på rena bedrägerie­r där köpare råkat illa ut. Det finns risker med att importera, men årets situation har gjort att många varit tvungna. Ett generellt råd är att vara försiktig och noggrann med vem man handlar av.

Det känns jobbigt för dem som inte kan betala för sitt hö, och för bönderna runt omkring som har kossor.

 ??  ?? HÖKRIS. Ridläraren Rebecca Everz är en av stallägarn­a som fått höja sina avgifter på grund av höbristen.
HÖKRIS. Ridläraren Rebecca Everz är en av stallägarn­a som fått höja sina avgifter på grund av höbristen.
 ??  ?? DYRARE LEKTIONER. Rebecca Everz delar ut hästar till eleverna – vars avgifter höjts på grund av höbristen.
DYRARE LEKTIONER. Rebecca Everz delar ut hästar till eleverna – vars avgifter höjts på grund av höbristen.
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ??
FOTO: HEGE HELLSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden