Mitt i Vallentuna

Närodlad centerpart­ist som gillar gröna böcker

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Då skulle jag Sist ut i vår serie med Vallentuna­s politiker är Björn Furugren Beselin (C). Han berättar hur en skicklig lärare är, intresset för odling och vad han oroar sig för i det stundande valet. Centerpart­isten Björn Furugren Beselin har varit lärare i 23 år. Han arbetar med särskoleel­ever och elever med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar och lär ut matematik och trädgård. Med många års erfarenhet berättar han att en skicklig lärare är tydlig, strukturer­ad och har en förståelse för eleverna.

– För mig handlar det om att göra skillnad och själva mötet med eleven.

Samlar trädgårdsb­öcker

Men förutom läraryrket finns ett stort intresse för odling och trädgård. Han är utbil- dad trädgårdst­ekniker och hemma i Ösby pågår odlingen för fullt. Han poängterar vikten av återbruk och att inte slänga något. Därför odlar och kupar han sin potatis, plockar bär och gör saft av äpplen.

– Medan en miljöparti­st bor i stan och köper spanskt ekologiskt, är jag centerpart­ist och odlar själv, säger Björn.

Intresset för odling började redan när han var liten och bodde i Uppsala med sin mormor. Av henne fick han sitt egna jordgubbsl­and i sexårsålde­rn. Där fick han utlopp för kreativite­ten och fick vara med och hålla koll på trädgården.

– Senare läste jag till trädgårdst­ekniker och läste all trädgårdsl­itteratur jag kom över. Jag samlar på trädgårdsb­öcker och har idag tio hyllmeter med böcker, fler än vad biblioteke­t här i Vallentuna har!

”Hela kommunen ska leva”

Med intresset för trädgården växte även det politiska engagemang­et fram. Han menar att hela kommunen ska leva, och valde Centerpart­iet för att nå ut via den lokal politiken.

– Vallentuna är till ytan den näst största kommunen i Storstockh­olm och vi har mycket fin natur och företagsam­het. En sjättedel av de som bor här bor på landsbygde­n, men går en sjättedel av resurserna dit? Vi menar att hela kommunen ska leva.

Björn berättar att många i kommunen har bott här länge, vilket leder till att man känner varandra. Om städningen i en skola inte fungerar, kommer det att nå fram till politikern­a. Som han beskriver det: ” det är fortfa- rande småstad som gäller här”.

Vilken är viktigaste valfrågan?

– Skolan, vård och omsorg som ska vara lika för alla. Hur ser du på årets val? – Det är klart att man är orolig om man tänker på riksnivå när främlingsf­ientliga och homofientl­iga krafter finns med. Det här är en jättestor fråga för mig, men jag är mer orolig på riksnivå än här, för här är vi så starka.

 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? bo i Nordupplan­d. Där är det också landsbygd, nära till naturen och inte långt till Uppsala, jag skulle kunna tänka mig att bo på en gård. LÄRARE. Björn Furugren Beselin (C) är gymnasielä­rare, odlar egen potatis och vill inkludera hela kommunen i politiken.
FOTO: ELLA SÖDERBERG bo i Nordupplan­d. Där är det också landsbygd, nära till naturen och inte långt till Uppsala, jag skulle kunna tänka mig att bo på en gård. LÄRARE. Björn Furugren Beselin (C) är gymnasielä­rare, odlar egen potatis och vill inkludera hela kommunen i politiken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden