Mitt i Vallentuna

”Det är min skyldighet att göra det jag kan”

- Berättat för: Sophie Stigfur

När 15-åriga Greta satte sig utanför riksdagshu­set klockan 8 under måndagsmor­gonen med beskedet att hon kommer sittstrejk­a för klimatet varje dag under skoltid ända fram till valet, väckte det stor uppmärksam­het i flera läger. Här berättar hon om sitt

Första gången jag hörde talas om klimatkris­en var i första klass. Då pratade läraren om att man skulle släcka lampor under Earth Hour, för att uppmärksam­ma och stoppa den globala uppvärmnin­gen. Jag tyckte att det var konstigt och tänkte att det inte kunde stämma, om människor hade förmågan att rädda vårt klimat – så skulle väl exakt allting vi gör handla om just det?

När jag blev 12 år läste jag en artikel om flygutsläp­p och blev mer engagerad. Både jag och mina föräldrar började läsa på om det. Jag gick nyligen med i en ungdomsgru­pp som på olika sätt agerar för att valet 2018 ska bli ett klimatval. Några strejkar på sina skolgårdar, men jag tänkte att det här är bästa platsen eftersom det är här beslutsfat­tarna finns. Eftersom ingen nappade bestämde jag mig för att göra det själv.

Jag får lite ont i ryggen av att sitta här men det får man acceptera. Det är min moraliska skyldighet att göra det jag kan. Jag vill att alla ska få veta att vi befinner oss i en avgörande pågående kris, att människor vet om det är det första steget. Det här är ett sätt. Men det räcker inte att inspirera och peppa när läget är så allvarligt som det är nu, man kan heller inte lasta enskilda individer, det krävs drastiska åtgärder. Beslutsfat­tarna måste agera och också sätta press på företag att ställa om till klimaträdd­ande alternativ.

De allra flesta har gett mig positiv respons, men vissa säger att det bara är en ursäkt för att skolka. Men jag har med mig mina skolböcker och kommer inte efter. Mina föräldrar vill så klart att jag ska vara i skolan, men de förstår också hur viktigt det här är för mig.

Flera medier och organisati­oner har redan pratat med mig, bland annat Greenpeace och utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP). Han sa att det är bra att jag gör det här, men tyckte att jag borde gå i skolan istället. Men varför ska jag utbilda mig när det inte finns någon framtid kvar där jag kan använda mig av utbildning­en, om klimatkris­en får fortsätta?

Varför ska jag utbilda mig när det inte finns någon framtid kvar?

 ?? | Foto: Sacharias Källdén ??
| Foto: Sacharias Källdén

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden