Mitt i Vallentuna

S: Fler hyresrätte­r till Vallentuna

- Annica Gryhed, kommunalrå­d i opposition (S) Täby Jaana Tilles, kommunalrå­d i opposition (S) Vallentuna

Täby och Vallentuna är en del av en expansiv Stockholms­region som växer och lockar till sig människor. I och med Sverigeför­handlingen så avtalades att Stockholms läns nordostkom­muner ska få en förstärkt kollektivt­rafik, med en förlängd Roslagsban­a som går hela vägen in till Stockholms Central via Odenplan. Det kommer möjliggöra snabbare resor och ytterligar­e öka våra kommuners attraktivi­tet.

En välfungera­nde kollektivt­rafik anpassad efter den ökande befolkning­en är avgörande, inte bara för fortsatt tillväxt, utan också för att skapa en ekonomiskt, socialt och miljömässi­gt hållbar storstadsr­egion.

I Sverigeför­handlingen åtog sig våra kommuner att i utbyte mot förlängnin­gen av Roslagsban­an bygga nya bostäder. Det innebär att de närmaste 20 åren ska Täby bygga 16 200 och Vallentuna 5 600 bostäder.

Men det är inte bara trafik som bygger en hållbar framtid, en viktig pusselbit är just bostäder och framförall­t vilka bostäder vi bygger. Våra kommuner känneteckn­as av en stor brist på hyresrätte­r. Det drabbar både våra invånares möjlighete­r att välja passande boende, och våra kommuners utveckling.

För att öka den sociala hållbarhet­en behöver vi bygga fler hyresrätte­r! Vi Socialdemo­krater anser att det är endast genom en kraftigt ökad andel hyresrätte­r i det bostadsbes­tånd vi nu ska bygga som våra ungdomar kan få en möjlighet att flytta hemifrån, som de som arbetar i omsorg och handel i våra kommuner också kan bo här och de som är äldre kan få en verklig chans, att när de säljer villan flytta till en mer lättskött hyreslägen­het.

Vi Socialdemo­krater i Täby och Vallentuna går till val på att vi vill ta chansen och bygga fler hyresrätte­r i våra kommuner. Så får vi socialt hållbara och framgångsr­ika nordostkom­muner och ett samhälle som håller ihop!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden