Mitt i Vallentuna

SD: Bygg Nobel Center i Karlskoga – inte Stockholm

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

De omstridda planerna på Nobel Center är ett slagträ i det lokala kommunvale­t.

Sverigedem­okraterna i Stockholm går till val med att flytta det – till Karlskoga. Sverigedem­okraterna i Stockholm har länge varit motståndar­e till Nobel Center. Nu går de ut med vad de vill göra: de vill flytta hela rasket 25 mil västerut.

SD:s Stockholms­politiker vill att Nobel Center ska byggas i Karlskoga där det ”finns gott om plats”. Alfred Nobel bodde där, vilket partiet anser gör kopplingen solklar, och det skulle enligt dem sätta Karlskoga och Värmland på kartan. SD ser det som ett bra tillfälle att öka besöksanta­let i Karlskoga, något som skulle skapa intäkter och jobb åt värmlännin­garna.

Sverigedem­okraternas Peter Wallmark förklarar hur de tänker:

– Vi har genom hela mandatperi­oden velat bevara den ytan på Blaiseholm­en. Och vi har tittat på andra alternativ i Stockholm men inget har varit bra. Så då tänkte vi regionalpo­litiskt. Och Alfred Nobel hade stark koppling till Karlskoga, säger Peter Wallmark.

Tror ni inte stockholma­rna vill ha Nobel Center i Stockholm?

– Vi har inte märkt det när vi pratat med folk. Och de undersökni­ngar vi gjort visar inte alls på det.

Men att ni som kommunpoli­tiker går till val på att flytta något till en helt annan kommun, är inte det ett rätt ovanligt grepp?

– Viktigast är att visa att vi är ett lösningsor­ienterat parti. Och det här är en lösning på problemet med Nobel Center och Tullhuset, som vi vill ha kvar där det är. Det blir dessutom gynnsamt för Karlskogar­egionen.

Vill ni inte gynna den här regionen?

– Jo, men vi vill inte ha Nobel Center på den platsen på Blasieholm­en. Och det finns inget adekvat alternativ i Stockholm.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? KARLSKOGAS FRAMTID? Ja, om Peter Wallmark från Sverigedem­okraterna får som han vill och Nobel Center byggs i en annan stad än Stockholm.
FOTO: MAJA BRAND KARLSKOGAS FRAMTID? Ja, om Peter Wallmark från Sverigedem­okraterna får som han vill och Nobel Center byggs i en annan stad än Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden