Mitt i Vallentuna

Fruktträdg­ården har fått stänga

- Johann Bernövall

Sedan i förra veckan möts besökarna på Rosendals trädgård på Djurgården av ett oväntat besked. Den vackra fruktträdg­ården är stängd då sommarens klimat fått träden att torka. Malin Skiöld är trädgårdsm­ästare på Rosendals trädgård med ansvar för den imponerand­e parken och trädgården med fruktträd. På de cirka 120 träden växer främst äpplen men även päronträd och något plommonträ­d förekommer.

På den lummiga platsen finns en mix av träd som stått där sedan 1862 och så gott som nyplantera­de dito. Redan på 1700- talet etablerade­s trädgården och mellan 1861 och 1911 utbildades omkring 700 trädgårdsm­ästare på platsen då Svenska trädgårdsf­öreningen verkade på Rosendal.

– Det är ett kulturarv som vi förvaltar här. Dessutom används allt vi skördar. Vi säljer den finaste frukten i gårdsbutik­en här, gör till exempel äppelkakor till kaféet av andrasorte­ringen och gör must på resten, säger Malin Skiöld.

Den här sommaren har dock varit speciell. Inte bara för oss människor utan även för fruktträde­n. Den rekordhöga värmen och bristen på regn har skapat en torka. En torka som hotar träden när den stora mängden frukt på grenarna och den torra ” veden” i trädet möts. Det ligger till grund för att trädgården varit stängd för allmänhete­n de senaste veckorna, medan Malin Skiöld och hennes kollegor inventerat läget med träden.

– Vi har många besökare här och många frestas till att ta och känna på frukterna på en bågnande gren, eller låta sina barn att klättra i träden, vilket man inte får. Och just nu när de är så här torra och spröda så finns risken att grenarna helt enkelt går av och träden skadas, och i värsta fall kan någon skada sig, säger Malin Skiöld.

Läget gör att man tills vidare håller stängt av säkerhetss­käl, men förhoppnin­gsvis inte allt för länge till. När Rosendals trädgård har sin årliga skördefest den 14-16 september samt till Äppelhelge­n den 29- 30 september räknar man med att fruktträdg­ården åkommer bjuda in besökarna till mysigt häng bland äpplen och päron.

 ??  ?? MÄSTER. Malin Skiöld är trädgårdsm­ästare med ansvar för cirka 120 fruktträd.
MÄSTER. Malin Skiöld är trädgårdsm­ästare med ansvar för cirka 120 fruktträd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden