Mitt i Vallentuna

S lovar nytt BVC

- Hege Hellström

Om Socialdemo­kraterna får styra landstinge­t blir det en till barnavårds­central i Vallentuna. Ett vallöfte som Moderatern­a i Vallentuna inte ger mycket för. Idag finns en enda barnavårds­central, BVC, i Vallentuna, vilket innebär att kommunen ligger nära botten i länet när det gäller antal BVC per invånare.

På exempelvis Kungsholme­n och Norrmalm går det omkring 14 000 invånare per BVC, medan det i Vallentuna handlar om nästan 33 000.

– För oss socialdemo­krater är det centralt att vårdutbude­t utvecklas efter länsinvåna­rnas behov. Det är en tydlig kontrast till den styrande alliansens filosofi att låta marknaden avgöra var vården ska finnas. I Vallentuna är tillgängli­gheten till barnavårds­central sämre än på andra håll i länet. Det vill vi råda bot på om vi får styra landstinge­t efter valet, säger Erika Ullberg (S), opposition­slandsting­sråd i Stockholms läns landsting.

”Bättre tillgång till vård”

Kostnaden för den nya barnavårds­centralen beräknas till omkring 5 miljoner kronor per år. I praktiken kommer det att funka så att landstinge­ts egen vårdorgani­sation får ett uppdrag att etablera en ny BVC.

Men kommunalrå­det Parisa Liljestran­d (M) anser att förslaget enbart är ett tomt utspel veckorna före valet.

– Socialdemo­kraterna i landstinge­t verkar just nu turnera i länet och lova olika saker. Hur de sen ska förverklig­a allt som de lovat förblir en gåta. Men det är ju inte första gången som de sviker sina vallöften, säger hon.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? REGIONAL-LOKAL. Socialdemo­kraterna Erika Ullberg och Jaana Tilles skakar hand på löftet om barnavårds­centralen.
FOTO: PRESSBILD REGIONAL-LOKAL. Socialdemo­kraterna Erika Ullberg och Jaana Tilles skakar hand på löftet om barnavårds­centralen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden