Mitt i Vallentuna

Nu lever Loppan upp på nytt

- Ella Söderberg

Kommunen menar att projekten med frukost och vegetarisk dag i Vallentuna­s skolor varit lyckade. Nu verkar det bli bestående inslag. I vintras införde Vallentuna kommun en dag i veckan då matsedeln varit helt vegetarisk­t i de kommunala skolorna. Något som väckte en del reaktioner.

När testperiod­en nu är över meddelar kommunens kostchef Charlotte Müntzing att den vegetarisk­a dagen kommer bestå. Hon upplever att vegodagen varit ett positivt inslag bland eleverna.

– Det är ingen storm som har kommit till mig om man säger så. Min uppfattnin­g är att vi andra kanske tror att det är en större grej med vegetarisk dag, medan eleverna inte gör det, säger Charlotte Müntzing.

Frukostsat­sning kvar

Sedan januari förra året infördes frukostsat­sningar i de kommunala skolorna för årskurs sex och uppåt samt Vallentuna gymnasium. Detta då många elever uppgav att de inte åt frukost hemma.

Charlotte Müntzing be- rättar att både elever, lärare, rektorer och matpersona­l tycker att frukosten är ett bra inslag. Eleverna säger att de känner sig piggare och att man orkar koncentrer­a sig på lektionern­a.

– Vi har sett att betygen i skolorna har gått upp, det kan vara för att fler elever har mer energi. Vallentuna kommun var bland de första i Stockholm som införde det här och jag tycker det är ett lyckat projekt, säger hon.

Frukostpro­jektet kommer att fortsätta under hösten för att sedan utvärderas nästa år.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FULL FRULLERULL­E. I de kommunala skolorna och Vallentuna gymnasium serveras det frukost för att eleverna ska orka hela skoldagen.
FOTO: MOSTPHOTOS FULL FRULLERULL­E. I de kommunala skolorna och Vallentuna gymnasium serveras det frukost för att eleverna ska orka hela skoldagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden