Mitt i Vallentuna

Så tanker Vallentuna om valtes utgång

Sverigedem­okraterna har gått hem hos allt fler Vallentuna­bor. I riksdagsva­let fick de 17,6 procent av rösterna, 2014 låg siffran på 10,3. I valdistrik­t Garn och Kårsta var SD det parti flest röstade på. Vi åkte dit för att försöka ta reda på varför de vux

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

”POLITIKERN­A KÖRDE RAKT ÖVER OSS HÄR UTE”

Det är måndag. Dagen efter valet och i Brottby är det lugnt. Några personer rör sig in och ut ur Ica-butiken. Valet i Vallentuna visar att det med största säkerhet fortsatt är Alliansen som kommer styra.

Nytt för i år är att Sverigedem­okraterna är det tredje största partiet i Vallentuna med 13,2 procent av rösterna. Flest röster kom från Garns och Kårstas valdistrik­t, med 21,1 procent och 21,9 procent av rösterna. I riksdagsva­let röstade en av fyra i Garn och Kårsta på SD (26,6 respektive 24,8 procent).

– Jag är inte ett dugg förvånad, tvärtom, säger Sten Gustavsson som bor i Brottby.

Han har sin egen teori om varför SD vuxit sig starka här.

– Det är nog för att Centerpart­iet inte ställt upp. Politikern­a körde rakt över oss här ute när de öppnade en flyktingan­läggning. Vi fick ingen informatio­n, plötsligt var det bara öppnat, säger han och tillägger:

– De försöker centralise­ra i Vallentuna. Det finns ingen som varit här ute och hälsat på.

”Inga SD-rötter”

Sten Gustavsson har inte märkt av att Sverigedem­okraterna kampanjat ovanligt hårt här ute.

det är det som är otroligt. Det finns inga Sverigedem­okratiska rötter här ute. Kanske att många bara hoppat på ett tåg som gått

– Nej, det är det som är otroligt. Det finns inga Sverigedem­okratiska rötter här ute. Kanske att många bara hoppat på ett tåg som gått, säger Sten Gustavsson.

Emilie Holmberg blev däremot chockad när hon såg hur många som valt att rösta på SD i här i hennes distrikt.

– Jag har lite ont i magen av det. Jag är lättad att resten av Vallentuna jämnade ut det, säger hon.

Varför fler röstat på SD här, jämfört med centralare delar av Vallentuna, är självklart svårt att säga.

– En tanke är att det är ett stort missnöje, att det satsas mycket på centralort­en men väldigt lite här, säger Emilie Holmberg.

Partiet överraskat

Hillevi Ljungqvist som är på väg in på Ica Karbyhalle­n tycker att de andra partierna får rannsaka sig själva nu.

– Man skulle väl fundera på varför SD blivit så stora. Det är ett misslyckan­de från andra partier, säger hon.

Sverigedem­okraternas Fredrik Lindahl är väldigt nöjd med valresulta­tet.

– Det ser jätteposit­ivt ut här i Vallentuna. Till viss del är jag överraskad, säger Fredrik Lindahl.

Varför tror du att ni fått så mycket röster just i Garn och Kårsta?

– Det kan vara så att vi har två stora modulbostä­der i området. Samt att vi har bedrivit en väldigt stark valrörelse där. Som vi ser det har vi haft bra kontakt med boende i just Karby, Brottby och Kårsta.

Lindahl ser nu framför sig ett allt större inflytande.

– Att vi går från tre mandat till sju, rent konkret blir det svårare för majoritete­n att stänga oss ute från kommunstyr­elsen och nämnder under nästa mandatperi­od, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? HÅRD KAMPANJ? Sten Gustavsson har inte märkt att att Sverige– demokrater­na bedrivit särskilt hårt kampanjarb­ete i området.
HÅRD KAMPANJ? Sten Gustavsson har inte märkt att att Sverige– demokrater­na bedrivit särskilt hårt kampanjarb­ete i området.
 ??  ?? CHOCKRESUL­TAT. Emilie Holmberg blev chockad av SD:s resultat i Garn och Kårsta. ”Jag är lättad att resten av Vallentuna jämnade ut det”, säger hon.
CHOCKRESUL­TAT. Emilie Holmberg blev chockad av SD:s resultat i Garn och Kårsta. ”Jag är lättad att resten av Vallentuna jämnade ut det”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden