Mitt i Vallentuna

Nytt ölmecka i Frihamnen: ’’Fokus på närproduce­rat’’

- Johann Bernövall

Magasin 3 i Frihamnen håller sakta men säkert på att bli en kombinatio­n av bryggeri, bar och restaurang. Niklas Jakobsson, Chefen på Stockholm Brewing Co som just börjat flytta in i lagerhuset Magasin 3 på Frihamnsga­tan 28, är bestämd när han får frågan om öppningen av det nya stället.

– Vi har gått ut med 1 oktober, så då ska det vara klart, säger han ståendes på den plats som ska öppnas upp till entré. Runt om arbetas det frenetiskt med lokalen och i ett hörn ligger delar till det som ska bli ett bryggeri så som tunnor och flaskor.

200 000 liter öl per år ungefär kommer man att brygga på plats i Magasinets 860 kvadratmet­er. Inte jättemycke­t i en större bryggeriko­ntext men en dryg fördubblin­g mot vad man mäktade med i den gamla källaren på Söder där bryggeriet tidigare höll till.

Delar av ölen som produceras kommer att stanna ”in house”, då visionen med platsen är en restaurang och bar där besökaren bokstavlig­en ser ölen bryggas. Namnet ”Farm” bottnar i en vilja att göra restaurang och bryggeri till ett eget kretslopp.

– Vi samarbetar med en odling utanför Botkyrka, Karshamra Mat & Trädgård, där det odlas grönsaker och föds upp djur. Dit har vi köpt tre kor som föds upp på vårt drav, en biprodukt vid ölframstäl­lning som används som djurfoder. Vårt fokus är helt på det ekologiska och närproduce­rade.

Placeringe­n i Frihamnen tror Niklas är lyckad med tanke på de bostadsbyg­gen som är på gång. Dessutom ser han ett behov redan nu.

– Det är många som jobbar här ute men det saknas ett bra lunchställ­e och det kommer vi kunna erbjuda.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? NYÖPPNAR. Niklas Jakobsson har bråda dagar inför öppningen den 1 oktober.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL NYÖPPNAR. Niklas Jakobsson har bråda dagar inför öppningen den 1 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden