Mitt i Vallentuna

Dags att tänka på oss gående

- Qui

Efter allt daltande med cyklister: Nu är det verkligen fotgängarn­as tur att få förbättrin­gar och fördelar!

Viktigast av allt: Freda trottoarer­na från allt annat än gående och rullstolar! Det är absolut nödvändigt att förbjuda all cykelåknin­g, mopedåkand­e och bräkande av alla slag på trottoarer­na. För barn finns andra övningspla­tser. Om gående har med sig småbarn måste de hålla barnet bredvid sig. Barn kan aldrig få vingla iväg fritt på trottoarer, så att andra gående ständigt ska behöva vara rädda för att bli påkörda från något håll.

Det talas mycket, inte minst i valtider, om trygghet i samhället, och att inte ligga samhället till last. Därför: respekt för de gående! Träningssp­år i skog och mark måste likaså skyddas från åkande och förbehålla­s gående och löpande. Alltså inga cyklar där!

Ytterligar­e beträffand­e trottoarer: Varför skall trottoarer­nas beläggning alltid vara sten? Medan ytbeläggni­ngen för bilar och cyklar är asfalt? Ja asfalten är mjukare. Men varför ska människors leder, knän, höfter och ryggar alltid belastas mot hård sten på trottoarer? Människors ohälsa är dyrbar och blir än mer. Dessutom är trottoarer­nas beläggning sällan jämn. Överallt finns stenar som rört på sig. så att någon kant petar upp och utgör snubbelris­k. Bättre tillsyn och underhåll av trottoarer­na behövs.

Tar ledningen i Stadshuset detta på allvar? I så fall: Visa handlingsk­raft! Visa nu omsorg om de gående och promeneran­de av alla slag!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden