Mitt i Vallentuna

Nu måste massmedia ta klimatfråg­an på allvar

- Ingela Björck

När valets efterdynin­gar så småningom lägger sig, så kan man hoppas att media kan ägna sig åt något annat än dagspoliti­ken – åt klimatfråg­an, som faktiskt är ännu viktigare. För medan en regering varar i ett par år, så håller mänsklighe­ten på att förändra klimatet för hundratals år framöver.

Klimatfråg­an står också högt på svenska folkets lista över orosämnen. Media borde därför sätta klimatet mycket högre på dagordning­en än man hittills gjort. Det betyder att inte ha en ensam klimatjour­nalist som ett alibi, som vissa redaktione­r har (och de flesta har inte ens det), utan att låta denna ödesfråga märkas på alla avdelninga­r.

Artiklar om nya företag bör ta upp hur pass hållbara företagen är energioch miljömässi­gt. Nya stadsplane­r bör skärskådas ur hållbarhet­ssynvinkel: prioritera­r man kollektivt­rafik och cykel- och gångbanor, har man tagit hänsyn till havsnivåhö­jningarna, vad händer vid framtida skyfall? Resereport­agen bör inte handla om långväga platser som kräver flygresor, sportföret­rädare bör få frågan om det går att ta sig med buss och tåg till deras evenemang, musikfesti­valer bör granskas med tanke på mater- bjudanden och energiåtgå­ng, och så vidare.

”Om det här är den viktigaste frågan i världen, då måste jobbet börja på redaktione­rna med att redaktörer­na tycker det, så att de sedan kan få allmänhete­n att bry sig”, menar Alan Rusbridger, f d chefredakt­ör på brittiska Guardian.

Frågan är om svenska redaktione­r tycker att klimatfråg­an är viktig, eller om de senaste politiska intrigerna, tv-kändisarna, sporthände­lserna eller andra mediala dagsländor ses som viktigare?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden