Mitt i Vallentuna

”Årets Vallentuna­bor” får ett landmärke återskapat

Bertil Johansson och Gudrun Schön Johansson tog initiative­t att bygga upp kvarnen igen. Nu har de blivit utnämnda till ”Årets Vallentuna­bor”.

- Text och foto: Lotten Engbom

Vad vi förstått har kvarnen betytt otroligt mycket för människor i Vallentuna, det har varit ett landmärke.

Det är några år sedan nu, som Bertil Johansson och Gudrun Schön Johansson började arbeta för att kvarnen i Vallentuna skulle byggas upp igen. – Vi har en egen kvarn på Öland och min man gick en kurs i hur man tar hand om kvarnar. En av ledarna sa vid något tillfälle att han så gärna ville bygga upp en ny kvarn. Då väcktes den här idén, för den här kvarnen i Vallentuna fanns ju inte längre, säger Gudrun.

För initiative­t har de nu blivit utnämnda till ”Årets Vallentuna­bor”.

– Det känns ju väldigt ärofyllt. Och oväntat, vi visste inte ens om priset fanns. Men det är jätterolig­t, naturligtv­is, säger Gudrun.

– Jag är väldigt stolt över det här priset. Vi delar det med många donatorer, vi är uppe i ett par miljoner i donationer. Utan det hade det inte gått, säger Bertil.

Att kvarnen betyder mycket för Vallentuna­borna har de verkligen insett nu.

– De reaktioner vi fått är otroliga. Vad vi förstått har kvarnen betytt otroligt mycket för människor i Vallentuna, det har varit ett landmärke. Det var en stor sorg för alla Vallentuna­bor när den brann ner, säger Gudrun.

– En granne sa ”första gången jag grät i mitt liv var när kvarnen brann”. Då förstår man vad den betytt.

Snart kommer även vingarna att vara på plats. De tillverkas just nu på Öland. Vad kvarnen sedan ska användas till kommer kommunen att bestämma.

– Det är upp till Vallentuna­borna att komma med förslag på vad man kan göra inne i kvarnen, säger Bertil.

Det saknas fortfarand­e ungefär 700 000 kronor för att kvarnen helt ska bli färdig, så jakten på donationer fortsätter. Dessutom har Bertil en ny dröm.

– Vi har träffat en del som sagt att det legat en kvarnstuga här. Det är nästa mål, att kunna bygga upp den, säger han.

Efter många om och men, och hårdare arbete än vad de trott, kan de nu titta på den återuppbyg­gda kvarnen.

– Det är helt fantastisk­t, mäktigt. Det går att genomföra någonting, fast man inte tror det, säger Gudrun.

– Det som var förvånande var att det gick att ändra på ett beslut. Därför vill jag påminna invånarna i Vallentuna om att man kan göra skillnad, säger Bertil. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden