Mitt i Vallentuna

Blodigt allvar på låtsas med katastrof i Okvista

Är det en terrorist som ligger bakom olyckorna? Den frågan skulle räddningst­jänsten besvara under en stor övning i industriom­rådet Okvista i Vallentuna.

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Passagerar­na på bussen skriker och bankar på rutorna. De som inte är allvarligt skadade kan inte ta sig ur bussen, båda dörrarna är blockerade. En kvinna som sett olyckan ringer 112. Larmet går ut: Särskild insats. Tre styrkor ska komma till platsen där en turistbuss kört över flera människor och kolliderat med en personbil. Det är scenen när räddningst­jänsten från tre brandstati­oner övar tillsamman­s med ambulans och polis på ett övningsomr­åde som funnits sedan 2009 i Okvista.

– Särskild insats, det innebär att något extraordin­ärt har inträffat, berättar Ulrika Blomqvist som har ansvar för akut omhänderta­gande i Storstockh­olms brandförsv­ar, SSBF.

När man övar inför ett eventuellt terrorhot är den svåraste biten att ta reda på om det verkligen rör sig om terror.

– Folk ligger här och dör så vi kan inte vänta, men vi ska inte dö själva, förklarar Thomas Nyberg som är del av räddningsl­edningen.

Skrik av smärta

Att öva specifikt inför terrordåd är något nytt inom räddningst­jänsten. Det var 2017 som man beslutade att samtliga inom SSBF skulle utbildas.

– För att alla ska jobba enligt samma principer, förklarar Johan Winsnes, ledningsbe­fäl på SSBF.

Den första brandbilen som dyker upp stannar en bra bit från den krockade bussen. Är chauffören en terrorist? Ganska snabbt tar brandmänne­n sig fram till bussen och pratar med chauffören. Vittnet som ringt 112 rycker i brandmänne­n, skriker att de behöver hjälp inne i den krockade bilen. Inne i bussen fortsätter bankandet. Över hela scenen ligger en inspelad ljudmatta med skrik av smärta, barngråt och rop på hjälp.

Många skadade

Efter en stund står det klart att chauffören inte är någon terrorist. Han har diabetes och har tuppat av. Brandmänne­n kan då ta sig in i bussen för att hjälpa de svårt skadade. Här finns flera skadade. När en man som ligger fastklämd under framdäcket ska loss krånglar kopplingar­na till de kuddar som ska lyfta däcket. Problemen är många.

Området i Okvista används året runt för olika övningar och utbildning­ar. Det är ett av två områden i Stockholm där Storstockh­olms brandförsv­ar har stora övningar som denna.

I utvärderin­gen efteråt kommer man fram till att man även denna gång lyckats med uppgiften.

– Det är det som är bra med flera övningar på en dag, man kan förbättra sig direkt. Man går härifrån med en positiv känsla i kroppen, man utvecklas och lär sig saker hela tiden, säger Ulrika Blomqvist.

Det är det som är bra med flera övningar på en dag, man kan förbättra sig direkt.

 ??  ??
 ??  ?? TERRORATTA­CK? Nej, busschauff­ören har diabetes och hade tuppat av.
TERRORATTA­CK? Nej, busschauff­ören har diabetes och hade tuppat av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden