Mitt i Vallentuna

Vallentuna­bornas önskelista för kvarnen

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Väsby kvarn är snart tillbaka i sin ursprungli­ga form. Vi frågade runt bland Vallentuna­borna vad de vill se att kvarnen används till. Att kvarnen i Vallentuna har byggts upp igen, och snart står helt färdig, glädjer många i Vallentuna.

– Jag är så glad att den kommit upp igen och jag kommer bli väldigt stolt när vingarna kommer upp, säger Siv Nilsson.

Vad kvarnens insida ska användas till är ännu inte bestämt. Men i förra veckans nummer uppmanade Bertil Johansson, som står bakom initiative­t att bygga upp kvarnen igen, Vallentuna­borna att komma med förslag.

Siv Nilsson vill gärna se ett kafé i kvarnen.

– Det var tänkt att bli ett kafé innan den brann upp. Jag tror man skulle ha ett året om, dagtid. Som en liten träffpunkt dit folk kan gå och ta en fika, säger hon.

Speciell byggnad

Johannes Airaksinen är inne på samma spår.

– Ett kafé skulle kunna fungera. Det är bra läge och byggnaden är så speciell, säger han.

Caroline Boding vill framför allt se ett kafé sommartid.

– Och även någon form av utställnin­g som handlar om kvarnen med gamla bilder, informatio­n och en känsla av Vallentuna då och nu. Det är något som alla kan ha glädje av. Uppträdand­e med folkmusik eller jazz vore kul också, säger hon.

Svårt läge

Enligt Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­elsens ordförande är inget beslut taget om vad det ska bli inne i kvarnen. Något som begränsar är att vatten och avlopp inte kan dras till kvarnen.

– Sedan är det ytterligar­e en svårhet att den ligger inom skyddat område och då måste vi ha tillstånd från länsstyrel­sen, säger hon.

– Vi får se vilka möjlighete­r som finns, och kanske i en diskussion med länsstyrel­sen. Så får vi se vad de kan tänkas gå med på.

Det är en svårhet att den ligger inom skyddat område och då måste vi ha tillstånd från länsstyrel­sen.

 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? GLÄDJANDE. Siv Nilsson är stolt över att kvarnen är uppbyggd igen. SPECIELL BYGGNAD. Johannes Airaksinen tycker att kvarnen är en väldigt speciell byggnad. FIKASUGEN. Caroline Boding vill se ett kafé i kvarnen sommartid.
FOTO: ELLA SÖDERBERG GLÄDJANDE. Siv Nilsson är stolt över att kvarnen är uppbyggd igen. SPECIELL BYGGNAD. Johannes Airaksinen tycker att kvarnen är en väldigt speciell byggnad. FIKASUGEN. Caroline Boding vill se ett kafé i kvarnen sommartid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden