Mitt i Vallentuna

De lobbar för fler tjejer i hockeyrink­en

- Ella Söderberg

Som i många hockeyföre­ningar är majoritete­n killar av de som spelar i Vallentuna Hockey. Genom en hockeyskol­a hoppas föreningen nu att fler tjejer ska få upp ögonen för sporten. Förra helgen var det World Girls’ Ice Hockey Weekend, arrangerat för åttonde året i rad av Internatio­nella Hockeyförb­undet. Tanken bakom det är att locka fler tjejer till att prova på ishockey.

En förening som uppmärksam­made dagen var Vallentuna Hockey. Enligt Pontus Lundqvist, ansvarig för hockeyskol­an, blev eventet lyckat och flera nya tjejer kom när bland annat spelare från AIK:s damlag var på plats.

– Vi växer hela tiden och förra helgen var jättebra, det var tio nya som besökte oss, säger han.

När flickverks­amheten startade för fem år sedan var det någon enstaka tjej som spelade med killarna, men att idag är det ungefär 35 stycken tjejer.

Samarbete med andra lag

Hockeyskol­an äger rum varje vecka. På fredagar är det bara för flickor födda 20082013 och på söndagar är det blandat flickor och pojkar.

– Tjejerna får välja när de vill gå, det är så vi vill ha det. Många vill spela med bara tjejer, andra bryr sig inte. Men vi tror att vi når den breda massan genom att ha det så här, säger Pontus Lundqvist.

I dagsläget finns inget damlag i Vallentuna Hockey. Att få fler tjejer att fortsätta med hockey när de blir äldre är också något som klubben vill ändra på.

– Det kommer bli svårt. Vi försöker att samarbeta med andra närliggand­e föreningar om det går att få ihop lag. Vi har jobbat med Väsby där man är väldigt duktig på flicksidan, säger Pontus Lundqvist.

Men varje vecka är som nämnt alla tjejer välkomna till B- hallen för att träna, oavsett om man är nybörjare eller inte.

– Alla är välkomna, vi har många som dyker upp, vi vill gärna få in fler, Pontus Lundqvist.

 ?? FOTO: VALLENTUNA HOCKEY ?? PEPP. Förra helgen var det World Girls’ Ice Hockey Weekend och full rulle i ishallen.
FOTO: VALLENTUNA HOCKEY PEPP. Förra helgen var det World Girls’ Ice Hockey Weekend och full rulle i ishallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden