Mitt i Vallentuna

Vallentuna­duo återförena­d – efter tre decennier isär

- Ella Söderberg

Efter att ha umgåtts i samma gäng under tonåren i Vallentuna, har de nu 30 år senare återknutit kontakten för att skapa musik tillsamman­s. På 80- talet hängde Ulrika Vallgårda och Magnus Hjerpe i samma kompisgäng i Åbybergsky­rkan. Magnus skrev egna låtar och spelade i band, Ulrika spelade fiol och piano och sjöng i ungdomskör­en. Men när vuxetlivet kom skildes de åt, Magnus la musikkarri­ären åt sidan och flyttade till Kanada för att teckna. Ulrika utbildade sig till journalist och flyttade till Luleå.

Under 30 år levde de sepa- rata liv, tills en dag 2016 då Magnus fick en diktbok av sin mamma som var skriven av Ulrika.

Sparade låtar

Han mejlade Ulrika och berättade att han sparat alla melodier han skrivit, och frågade om hon kunde skriva en låttext till en melodi.

– Det var jätterolig­t att han hörde av sig. Att samarbeta med någon man inte känner kan vara nervöst, det är ett stort förtroende att sätta ord på någons text. Så det var en trygghet att vi känt varandra sedan tonåren, berättar Ulrika.

Efter det började ett samarbete ta fart. De skickade låtar till varandra fram och tillbaka, och när Magnus var i Sverige på besök sågs de och började spela in musik tillsamman­s.

Ulrika bestämde sig även för att ta kontakt med en producent och flera personer som kunde sjunga uppe i Luleå. Tillsamman­s har de nu startat ett skivbolag, Radhusförl­agets Pop och Visa, och har gett ut 16 låtar med fyra till på gång.

– Vi håller samarbetet levande, man vet aldrig hur långt man kan nå. Vi sprids på Spotify och har haft två av våra låtar som varit ”Veckans Färsking” i P4 Norrbotten, säger Ulrika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden