Mitt i Vallentuna

Ny kampanj ska få oss att spola ner rätt skit

- Charlotte Arwedsson

Nedspolade våtservett­er ställer till stora problem för avloppsren­ingsverket Käppala. Nu dras en informatio­nskampanj i gång för att få till bättre ”nedspolnin­gsvanor”. Varje år ställer nedspolade våtservett­er till stora problem för avloppsren­ingsverket Käppala på Lidingö. I motsats till toalettpap­per löser inte våtservett­er upp sig i avloppsvat­ten.

När våtservett­erna kommer fram till avloppsren­ingsverket är de fortfarand­e intakta och måste tas bort med hjälp av mekanisk rening.

– Just våtservett­er leder till problem eftersom de ibland snurrar ihop sig i 100200 kilo tunga sjok som är omöjliga att separera. Det leder till stopp i vår renshanter­ing. Vi vill uppmana alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpap­per i toaletten och att alltid slänga våtservett­er och annat skräp i en papperskor­g, säger Linda Åmand, produktion­schef på Käppalaför­bundet.

900 000 kilo skräp

Varje år fastnar ungefär 900 000 kilo skräp i rensgallre­n i Käppalaver­ket. Skräp som spolas ner av invånarna i förbundets elva medlemskom­muner. Skräpet orsakar problem, både lokalt i kommunerna­s avloppsled­ningsnät, i avloppstun­neln och på verket där avloppsvat­tnet renas. Skräpet täpper till avloppsled­ningar, fastnar i pumpar och annan mekanisk utrustning och orsakar onödiga kostnader.

Undersökni­ngen visar att det som oftast spolas ner felaktigt i toaletten är våtservett­er, bomullstus­sar, tamponger, snus/cigarettfi­mpar och tops/bomullspin­nar. Våtservett­er leder till problem eftersom de ibland snurrar ihop sig i 100-200 kilo tunga sjok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden