Mitt i Vallentuna

Oro hos lärarförbu­ndet när Vallentuna rasar i skolrankni­ng

Vallentuna på plats 151 i skolrankni­ngen

- Lotten Engbom Ella Söderberg norrort@direktpres­s.se

Vallentuna hamnar i år på plats 151 av landets 290 kommuner. Det är ett steg bakåt från föregående år och flera av siffrorna oroar Lärarförbu­ndet i Vallentuna. Varje år rankar Lärarförbu­ndet Sveriges bästa skolkommun­er. I år hamnade Vallentuna på 151:a plats av 290 kommuner, ett tapp med en plats jämfört med förra året.

Johan Skog (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden säger att man ska arbeta med att förbättra arbetet.

– Vi har ett arbete som pågår med att förbättra resultaten, meritvärde­na och även behörighet­en i årskurs nio. Där har vi en positiv trend, avgångsbet­ygen på vårtermine­n var de högsta som någonsin uppmätts, säger han.

Kommunen har sjunkit gällande andelen friska lärare, från plats 68 2017, till 138 2018.

– Så är det i just den här rankningen, men det är statistik utifrån Lärarförbu­ndets medlemmar. Generellt så har vi förbättrat totalen, om man räknar med de andra fackförbun­den, säger Johan Skog.

Opposition­srådet Jaana Tilles (S) tar dock denna siffra på allvar.

– Vi har haft ett väldigt oroligt år, i och med att man håller på med den här omorganisa­tionen av skolverksa­mheten. Och den är inte färdig ännu. Det finns skolor vars öde man inte vet ännu, säger hon.

Även Björn Carnelid, ordförande för Lärarförbu­ndet i Vallentuna, säger att siffrorna oroar dem.

– Där har vi rasat, vilket inte förvånar mig. Vi är pressade då vi får jobba mer och mer, många av våra medlemmar är på gränsen just nu, säger han.

Viktig fråga

Han poängterar dock att de sedan ett halvår tillbaka har en bra dialog med kommunen om just lärarnas arbetsbela­stning.

– Men det känns lite speciellt att politikern­a vill att vi ska bli topp 30, det känns som en bra resa dit, säger han.

– Det som oroar oss är kommunens ekonomi. Vallentuna har drabbats av stora besparinga­r och underskott­et i socialförv­altningen drabbar barn- och ungdomsför­valtningen.

Gällande lärartäthe­t ligger kommunen bland bottenplac­eringarna. Plats 279 av 290.

”Bland de sämsta”

Även andel behöriga lärare är lågt, där ligger Vallentuna på plats 234, men har stigit från 266 förra året.

– Men vi är ändå bland de allra sämsta i Sverige. Vallentuna­s elever har rätt att få undervisni­ng av legitimera­de lärare, det är det mest elementära, säger Jaana Tilles.

Björn Carnelid vill däremot framhålla att det finns en positiv siffra i resultatet – den rörande lönerna. Där ligger Vallentuna på plats 20 i Sverige.

Just nu pågår en budgetproc­ess och därför vill Johan Skog inte kommentera om det kommer skjutas till mer pengar till skolorna.

 ??  ??
 ??  ?? Björn Carnelid, ordförande och Sofie Granryd, vice ordförande, jobbar på Lärarförbu­ndet Vallentuna och är oroade över siffrorna.
Björn Carnelid, ordförande och Sofie Granryd, vice ordförande, jobbar på Lärarförbu­ndet Vallentuna och är oroade över siffrorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden