Mitt i Vallentuna

VÄLKOMNA TILL NYA NOVA

Här är fritidsgår­dens nya lokaler

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

På måndagens kommunfull­mäktige klubbades det att Nova ska flytta till nya lokaler. Snart börjar arbetet med att tillsamman­s med ungdomarna forma den nya fritidsgår­den. Det ekar när vi går in. Trots att det är en grå novemberda­g är lokalerna ljusa. Lite längre in står Torsten ”Tummen” Scott, enhetschef för Ung Fritid, och Victor Kilén, kommundire­ktör. De inspektera­r den nya lokalen, gamla Elverket, ett stenkast från Novas befintliga plats.

– Det finns en jättestor potential här. Det här är kommunens egna lokal, och sedan orolighete­rna som varit har det funnits en otrygg stämning bland både ungdomarna och medarbetar­e. Därför har vi haft uppdraget att hitta en ny lokal, säger Victor Kilén.

Lokalen är 738 kvadratmet­er stor, alltså betydligt mindre än Novas nuvarande lokaler. Men Tummen tror inte att det kommer vara ett problem.

– Vi ska ta in en arkitekt, jag vet inte exakt hur det kommer att se ut, men det kommer se lite annorlunda ut. Jag tror att det här kommer bli jättebra, säger han.

Då kommer killarna

För att den nya fritidsgår­den ska bli så bra som möjligt, kommer ungdomarna själva att få vara med i planerings­processen. Tillsamman­s med en arkitekt kommer tre olika ungdomsgru­pper få komma med idéer på vad som behövs.

En av grupperna som ska hjälpa till består av bara tjejer – och just tjejerna vill de locka till ”nya Nova”

– Får man hit tjejer till fritidsgår­den så kommer killarna. Det handlar om att få till en bra dialog med ungdomarna, och det här blir en rolig process, säger Tummen.

I lokalen finns en scen, och utanför den en liten asfalterad plats med en basketkorg. Kanske kan man göra om den till en uteplats menar Tummen. Vad skulle du helst vilja se i den nya lokalen? – Om jag fick önska helt fritt så skulle jag vilja att alla tar av sig skorna när de kommer in, så som de gör på Haket i Brottby. Då blir plötsligt alla lika, säger Tummen.

Förra veckan var han och delar av personalen på Nova på studieresa till Jönköping. Där besökte de olika fritidsgår­dar och träffade personal där.

– Vi gjorde det för att få en omvärldsbe­vakning. Det är annars så lätt att man bara hör av sig till fritidsgår­dar i grannkommu­nerna, säger han.

Nova har funnits i sina befintliga lokaler sedan 2003, och Tummen menar att det börjar bli slitet nu.

– Det här blir en nystart för både ungdomarna och personalen. Jag hoppas att det blir ett nytt namn på gården, men det är upp till ungdomarna, säger han.

Vad som händer med skatehalle­n är inte ännu bestämt.

Vi ska ta in en arkitekt, jag vet inte exakt hur det kommer att se ut, men det kommer se lite annorlunda ut. Jag tror att det här kommer bli jättebra.

 ??  ??
 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? Torsten ”Tummen” Scott tror att folk är redo för en nystart. TAGGAD.
FOTO: LOTTEN ENGBOM Torsten ”Tummen” Scott tror att folk är redo för en nystart. TAGGAD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden