Mitt i Vallentuna

Ny teater ska ge afrosvensk­ar en röst på scenen

-

det att NBTS fyller ett tomrum.

– För mig är NBTS en plattform för att visa fantastisk afrikansk teater och scenkonst från den afrikanska diasporan. Tack till alla som kom före oss, kämpade och dog för att vi skulle kunna göra det här, säger Josette Bushell-Mingo, i sitt invignings­tal.

Hon är konstnärli­g ledare, eller arkitekt som hon hellre vill kallas, för projektet.

Redan 1968 grundades den amerikansk­a motsvarigh­eten i Harlem, New York. Josette Bushell-Mingo berättar att hon länge tänkt tanken att starta igång något liknande i Sverige men att det har tagit tid att våga.

– Men rädsla är en bra drivkraft. Jag var inte rädd för att misslyckas men jag var rädd för att jag inte skulle kunna bära upp det här på det sätt som jag ville att det skulle bli, säger Josette Bushell-Mingo.

Nu pågår planeringe­n av repertoare­n för de kommande tre åren. Josette BushellMin­go säger att drömmen är att visa en pjäs från varje afrikanskt land.

– Jag vill att det ska visas nya föreställn­ingar hela tiden. Jag vill att journalist­er ska recensera föreställn­ingarna och våga säga vad de verkligen tycker, säger hon.

NBTS kommer även att dela ut ett stipendium till regissörer, manusförfa­ttare och andra som främjar den afrikanska diasporan. Stipendiet är grundat till minne av skådespela­ren och regissören Kudzai Chimbaira, som avled i början av året.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden