Mitt i Vallentuna

Tv-spelen går på krogen

”Nördig” bar på söder lockar blandad publik

- Johann Bernövall johann.bernovall@direktpres­s.se

N3rds på Bondegatan 1 firar i dagarna ett och ett halvt år. Enligt ägaren Alex Alucard är han unik i Skandinavi­en med den stora mängden spel som gästerna kan välja på. Tusentals spel på allt ifrån gamla konsoler från det glada 90-talet fram till toppmodern­a Playstatio­n 4.

Att han öppnade baren grundade sig i det egna intresset för tv-spel.

– Jag var trött på spelföreni­ngar och sådant, och fick så dök den här idén upp. Från början var det nåt jag slängde ur mig till kompisar; ”jag ska starta en bar!”, men till slut blev det mer och mer konkret. Till slut tänkte jag att det får bära eller brista, skiter det sig är det bara pengar, säger Alex Alucard och skrattar.

Stammisar och svensexor

Än så länge har det gått bra, han upplever att besökarant­alet stadigt växer med en mix av stammisar och större sällskap så som svensexor eller dylikt. Samtidigt är det en mer blandad demografi hos gästerna än man kanske kan tro. De riktigt avancerade geeksen uteblir oftast.

– 95 procent är ”vanligt folk” och inte långt ifrån hälften är tjejer. Det är ju ett socialt spelande här, de riktiga nördarna stannar nog hemma och vill spela där i lugn och ro, säger Alex Alucard. När det kommer till mat och dryck satsar man på hamburgare, öl och drinkar döpta efter klassiska tvspelsfen­omen. Bartendern Måns Winnerby upplever att folk beter sig något annorlunda än på de andra ställen på bargatorna­s Södermalm där N3rds är beläget.

– Folk dricker väldigt långsamt och det är ofta förfeststä­mning här. En social grej för att börja kvällen. Jag tror vi har slängt ut max åtta personer sedan vi öppnade och det får man säga är lite, säger han.

Den som vill ha en tv-spelskväll på krogen gör bäst i att boka såväl bord som spel för att vara säker på att få plats, men det går att bara droppa in också.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden