Mitt i Vallentuna

Upprörda föräldrar när korttidshe­m stänger

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

När Åbyvillans korttidshe­m slogs ihop med Bällsta korttidshe­m upptäcktes brister i kvalitet och säkerhet på hus 9 i Bällsta. Nu har verksamhet­en stängt – något som upprör föräldrar.

På grund av brister, att säkerheten har ifrågasatt­s, kritik från föräldrar samt att en Lex Sarah-anmälan har gjorts har kommunen valt att stänga ned verksamhet­en i hus 9.

David Gyllenstrå­le, socialchef på kommunen, berättar att de diskuterat nedstängni­ngen i tre månaders tid, men att de inte kunnat gå ut med det så länge utredninge­n pågick.

– När det väl började komma in synpunkter tog vi det på stort allvar och undersökte det direkt. Jag föredrar att ha modet att stänga ner en verksamhet och göra om och göra rätt för att hålla kvaliteten, säger han.

David Gyllenstrå­le menar att inget allvarligt hänt, men att det bara var en tidsfråga innan det skulle göra det.

Upprörd stämning

Men föräldrar är minst sagt upprörda. Eleonora, som har en dotter som är på korttidshe­mmet, blev i måndags uppringd av en LSS-handläggar­e som berättade att de hade stängt ner med omedelbar verkan.

– Min dotter skulle dit på torsdag. Då kommer hon få ett hysteriskt utbrott och må jättedålig­t. Hennes rutiner bryts Hela hennes trygghet försvann ju i det här, säger Eleonora.

David Gyllenstrå­le menar att de gick ut med informatio­nen på en måndag, för att det skulle vara ett antal dagar innan det blev helg.

– Men redan veckan innan hade viss informatio­n läckt ut. Kanske borde vi ha gjort det ännu tydligare med informatio­n till allmänhete­n, det är något vi ständigt får se över, säger han.

Målet är att verksamhet­en ska öppna igen under våren 2019, men det är i dagsläget oklart exakt när.

 ??  ??
 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? STÄNGDE. Bällsta korttidshe­m stängde ner med omedelbar verkan.
FOTO: LOTTEN ENGBOM STÄNGDE. Bällsta korttidshe­m stängde ner med omedelbar verkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden