Mitt i Vallentuna

Lokala föreningen tog hand om Ramin

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Brottbybon Ramin Niyazi, 19 år, har hunnit bo på fler platser än många andra. Nu har han dock hittat hem i Brottby - det med hjälp av nätverket ”Stöd och samverkan i Vallentuna”.

För tre år sedan kom Ramin Niyazi, 19 år, till ett HVBhem i Stångberga utanför Brottby. Sedan flyttade han runt till fem ställen på två år.

Men förra hösten fick han avslag på sin asylansöka­n och stod utan bostad. Då kom Josefin Wahlberg Vansérus, kommunikat­ör och integratio­nssamordna­re på Össeby församling, till undsättnin­g.

– Migrations­verket bedömde att han var tre dagar äldre än vad han egentligen var, så att han därmed var arton, berättar Josefin.

Därmed var inte Migrations­verkets skyldig att erbjuda Ramin bostad.

Stort behov

Till slut hittade Josefin en fadderfami­lj i Brottby där Ramin nu bor och trivs bra.

– Nu har jag bott där i nästan ett år och det känns bra. Jag gillar Brottby, jag känner nästan alla där och alla hälsar när man promenerar, säger han.

Josefin berättar att behovet av frivilliga fadderhem är stort. De som varit i Sverige i flera år under sin asylproces­s har fått ett socialt nätverk, en god man, socialsekr­eterare och gått i skolan. Plötsligt blir de arton och får flytta till ett asylboende för vuxna, oftast någon annanstans i landet.

– Man rycker upp ungdomarna från integratio­nspro- cessen. Det blir ungdomens egna ansvar att helt och hållet själv hitta en bostad, säger hon.

Frivilliga Fadderhem

När kommunen förra året fick ett ekonomiskt bidrag för att underlätta för ensamkomma­nde att få stanna kvar i kommunen under asylproces­sen, bad nätverket S.O.S att få ta del pengarna.

Sedan tidigare hade de startat Frivilliga Fadderhem, där personer i Vallentuna öppnar upp sina hem för ungdomarna.

För pengarna har man kunnat ge fadderhemm­en ett litet ekonomiskt bidrag, busskort till ungdomarna, delat ut matkassar i form av några hundralapp­ar på ett Ica-kort.

– Vi blev socialtjän­sten. Men det största vi har gjort är en mötesplats för de som är faddrar. En gång i månaden får de aktuell informatio­n och möjlighete­n att prata med en utbildad sjukhusprä­st om hur det är att vara fadder, säger Josefin.

Fått uppehållst­illstånd

Men Ramin är extra glad. I måndags fick han uppehållst­illstånd, om än inte permanent. Drömmen är att få utbilda sig till bilmekanik­er, och att bo kvar i Brottby.

I och med uppehållst­illståndet läggs nu ansvaret på socialtjän­sten gällande bidrag för att bland annat kunna hitta en bostad.

– Men vi kommer stötta och finnas som kontakt för socialtjän­sten och se till att överlämnin­gen blir bra. Vi släpper inte taget om ungdomarna, säger Josefin.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? Ramin och Josefin har känt varandra i tre år nu, och nu har Ramin fått uppehållst­illstånd. STÖD.
FOTO: ELLA SÖDERBERG Ramin och Josefin har känt varandra i tre år nu, och nu har Ramin fått uppehållst­illstånd. STÖD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden