Mitt i Vallentuna

Karbyskola­n får hård kritik

- Ella Söderberg Lotten Engbom

Elever som välter stolar och lärare som måste hoppa in för varandra. Det leder till dålig studiero på Karbyskola­n konstatera­r Skolinspek­tionen. Nu kräver de åtgärder från kommunen.

Skolinspek­tionen har besökt Karbyskola­n vid två tillfällen under 2018. ” Tillsynen visar att det på skolan förekommer lektioner där studieron ofta är så bristfälli­g att undervisni­ng inte kan bedrivas” står det i Skolinspek­tionens rapport.

Respektlös­t beteende

Myndighete­n skriver att eleverna pratar eller skriker rakt ut, samt går runt eller in och ut ur klassrumme­t. De stör och beter sig respektlös­t mot både undervisan­de lärare och övriga elever under lektionen.

Vid intervjuer med elever visar det sig att vissa elever ”snackar”, argumenter­ar mot lärarna, bankar i borden, skriker, välter stolar och bord och ”käftar” mot varandra för att de vill att det ska bli stökigt. Det förekommer prat, musik och arbete i andra rum och många elever cirkulerar bara runt. Ibland kan det vara tre till fyra lektioner som är stökiga, under en skoldag.

Även lärarna berättar att det under läsåret 2017/2018 varit en betydande personalom­sättning. Många korta och tillfällig­a lösningar har skett, men också svårighete­r med att hitta behöriga ersättare. Detta har lett till att lärare har behövt hoppa in för varandra. Lärarna menar att detta får negativa konsekvens­er både för undervisni­ngen och det sociala klimatet i klassrumme­t. Detta ska ha pågått i två år.

Lämnar klassrumme­t

Skolinspek­tionen bekräftar efter lektionsob­servatione­r att lärarna inte lyckas upprätthål­la studiero under vissa lektioner. De kunde också se att elever pratar högt med varandra, lämnar klassrumme­n, tittar på videoklipp, spelar musik och sjunger högt. Flera elever uppges använda ett grovt och kränkande språkbruk mot både varandra och mot lärarna.

I Skolinspek­tionens enkät som genomförde­s 2017, svarade 62 procent av eleverna i årskurs nio att de upplever att de har studiero på lektionern­a.

Senast den 9 januari 2019 måste Vallentuna kommun att vidta åtgärder för de brister som Skolinspek­tionen uppmärksam­mat på Karbyskola­n.

Ser allvarligt på det

Erika Steorn, skolchef i Vallentuna kommun, säger så här i ett mejl till Vallentuna Nyheter:

”Alla elever i kommunen har rätt till god undervisni­ng och studiero så detta ser vi såklart allvarligt på. Arbete pågår nu med olika insatser och åtgärder både på kort och lång sikt. Exempel på insatser som redan pågår är att förvaltnin­gens organisati­onspsykolo­g hjälper skolan i att utveckla sitt värdegrund­sarbetet samt att en av våra förstelära­re stödjer skolan i utveckling­en av undervisni­ngen.”

Enligt Steorn kommer det att sjösättas ytterligar­e insatser bland annat gällande skolans rekryterin­gsbehov samt ett mer direkt stöd till personalgr­uppen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STÖK. Efter Skolinspek­tionen besökt Karbyskola­n konstatera­des det att det finns brister i studieron i undervisni­ngen. Bilden är en genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS STÖK. Efter Skolinspek­tionen besökt Karbyskola­n konstatera­des det att det finns brister i studieron i undervisni­ngen. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden