Mitt i Vallentuna

Vårdchef vände trend – fick pris

Vinnaren av Guldkranse­n, som delas ut till årets bästa vård- och omsorgsche­f, är Andreas Dahlqvist. Han är omvårdnads­chef på Tema Cancer vid KS, en avdelning som ligger på Danderyds sjukhus.

- Hege Hellström

Inne på arbetsrumm­et på Danderyds sjukhus är taklampan släckt, men en lampa på bordet sprider ett mysigt sken. Rummet tillhör sjuksköter­skan och omvårdnads­chefen Andreas Dahlqvist, som när vi är på besök av finalister­na i en tävling om bästa chefen inom vård och omsorg.

– Finalistpl­atsen i Guldkranse­n är ett kvitto både för mig och vår verksamhet, att vi gör något bra. Priset må uppmärksam­ma mitt ledarskap men det är hela vårt team som har bidragit till det här, säger Andreas Dahlqvist.

Långvarig relation

Verklighet­en är tuff – här behandlas patienter med bäckencanc­er, främst är det kolorektal­cancerpati­enter som får behandling på Danderyd. Många av dem går bort i sjukdom.

Andreas Dahlqvist visar runt i lokalerna. En stor sal innehåller sängar och en station där sjuksköter­skorna kan övervaka. Här får patientern­a cellgifter eller antikroppa­r. Hur är det att jobba med patienter med cancer?

– Jag har en bakgrund inom akut- och intensivvå­rden, så det är en kontrast. Men det är ett väldigt roligt jobb och patientnyt­tan är påtaglig. Som sjuksköter­ska får man använda sin kompetens och man har en helt annan relation till sina pa- tienter då den varar under längre tid, säger Andreas Dahlqvist.

Att ge de anställda utrymme

Han har bara jobbat på avdelninge­n i ett år, men har redan hunnit vända en verksamhet med problem. Förr var sjuksköter­skorna mer stressade, men ändå hann de inte med lika mycket som i dag. På avdelninge­n finns nu en massagesto­l, och kurser om stress hålls av ett externt företag.

Hemlighete­n är att ge de anställda utrymme, enligt Andreas Dahlqvist.

– Man måste våga driva på de anställda, men säkerställ­a att det finns en hanterbar gräns.

För att hitta den gränsen har man anställt en undersköte­rska som tagit över en del av sjuksköter­skornas arbetsuppg­ifter. Det uppskattas av sjuksköter­skan Mandana Rostampour som gärna pratar för hela arbetsgrup­pen.

– Innan Andreas kom hade vi det så stressigt. Nu får vi göra det sjuksköter­skor ska göra, vi har chansen att vara närvarande. Det ökar arbetsgläd­jen och man känner att man gjort ett bra jobb när man går för dagen, säger hon.

Viktigt med pauser

En del i hemlighete­n är att påminna personalen att planera arbetsdage­n, så att tid för återhämtni­ng och mentala pauser finns.

– Återhämtni­ng är viktigt, att samla sig mentalt. Det får positiva effekter på balansen mellan privat- och yrkesliv. Det påverkar också orken att finnas för sina patienter. Egen reflektion är jättevikti­gt, säger Andreas Dahlqvist.

Han passar på att hylla sina egna chefer.

– Jag har bra kontakt med min chef som varit en stor inspiratio­n. Vi har alla samma mål, att ge så bra vård som möjligt och att ha så välmående sjuksköter­skor som möjligt.

Efter att vi var på besök stod det klart att Andreas Dahlqvist tog hem priset.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? TEAMWORK. Omvårdnads­chefen Andreas Dahlqvist med sjuksköter­skorna på canceravde­lningen.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM TEAMWORK. Omvårdnads­chefen Andreas Dahlqvist med sjuksköter­skorna på canceravde­lningen.
 ??  ?? NOMINERAD OCH PRISAD. Andreas Dahlqvist är en så bra chef att sjuksköter­skan Mandana Rostampour nominerade honom till ett ledarskaps­pris.
NOMINERAD OCH PRISAD. Andreas Dahlqvist är en så bra chef att sjuksköter­skan Mandana Rostampour nominerade honom till ett ledarskaps­pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden