Mitt i Vallentuna

Socialchef­en: ”Det ska inte ta tio år att få en LSS-bostad”

- Ella Söderberg

Socialchef­en på kommunen känner inte till att man säger till kunden att det kan dröja uppemot tio år innan en bostad kan ordnas. Däremot är han medveten om att det är ett problem med att få fram bostäder. – Visst kan man förvänta sig en viss väntetid, men tio år är fel på en nolla. Det är helt felaktigt informatio­n och jag kan inte stå bakom den, säger han.

Han säger att man som förälder gärna får komma in med ett klagomål så myndighets­avdelninge­n kan hantera det.

– Då kommer en annan person än handläggar­en att undersöka det, men det ska inte ta tio år att få bostad, säger David Gyllenstrå­le.

Men att bli erbjuden boende i Gävle eller Järna, det är väldigt långt bort?

– Jag förstår det. Därför har vi sedan januari en ny ledningsgr­upp som arbetar aktivt med att försöka få aktörer att vilja bygga LSSbostäde­r i Vallentuna. Tyvärr går inte den processen så snabbt som vi önskar.

Vad säger du om att en handläggar­e trycker på för att en förälder ska skriva på ett papper om att frånsäga sig boendebeho­vet?

– Jag känner inte vid att det här är ett arbetssätt som myndighets­avdelninge­n ska ha eller har. Men mamman får gärna inkomma med klagomål till oss, vi har väldigt bra processer för det här, och det är inte samma person som kommer att titta på det, säger David Gyllenstrå­le.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden