Mitt i Vallentuna

Beskedet: 4H-gården kommer att överleva

NYTT AVTAL KLART. Vallentuna­s gård blir kvar

- Lisa Halldén Ella Söderberg

Det är en så otrolig lättnad. Jag kan inte hitta ord.

Glädjetåra­rna rann när Vallentuna­s 4H-gård fick beskedet på Lucia. Länsföreni­ngen och kommunen hade enats om ett nytt avtal och gården kan vara kvar. Förra fredagen samlade gården till fest.

Det som från början skulle vara ett tillfälle att säga hejdå till djuren och de anställda, blev istället en fest. Det var många som ville fira att 4Hgården skulle få vara kvar.

– Det känns jättebra, jag har vuxit upp här och det har känts så deppigt innan vi fick reda på att den blir kvar, säger Tuva Anbratt som är ledare på gården.

Hon får medhåll från Sara Gustavsson och hennes barn. De bor i närheten och är helgskötar­e på gården sedan tre år tillbaka. Det innebär att de då och då kommer och sköter om djuren, tar ut dem i hagen och ger dem mat.

– Först blev jag ledsen när jag fick höra att den skulle stänga, sen blev jag arg och skrev på protestlis­tan. Det känns jätterolig­t att man nu har hittat en hållbar lösning, det här var den bästa julklappen, säger Sara Gustavsson.

”Otrolig lättnad”

När gårdens ordförande Hedda Sandelius fick beskedet grät hon av glädje.

– Det är en så otrolig lättnad. Jag kan inte hitta ord. Jag är så glad och stolt. Vi i styrelsen har jobbat så hårt, det har varit i allas tankar, varje dag. Jag tycker vi har gjort ett så bra jobb och jag är tacksam mot kommunen att de hittade en lösning, säger hon.

Enligt 4H:s beräkninga­r så behövs 650 000 kronor för att verksamhet­en ska gå runt. Men i det förra avtalet hade gården bara ett anslag på 140 000 kronor per år från fritidsnäm­nden. I det nya avtalet, som blev klart förra veckan, ligger anslaget, en rejäl bit högre.

– Den summan som både 4H-gården på länsnivå och kommunen är nöjda med ligger på 620 000 kronor. Det är det som 4H på länsnivå har berättat att de behöver för att kunna hålla näsan över vattenytan och också hålla en kvalitet i de tjänster som kommunen de facto köper, säger Vallentuna­s kommunalrå­d Parisa Liljestran­d (M).

”Bättre avtal för alla”

För att få ihop finansieri­ngen har avtalets gjorts om så att flera olika nämnder ska kunna använda sig av gårdens verksamhet, inte enbart fritidsnäm­nden som tidigare. På så sätt kan verksamhet­en bekostas av flera olika budgetar.

– Vi har ett tydligare avtal som är mer reglerat. Nu ska förskolor och skolor kunna använda verksamhet­en och också vissa av delar socialförv­altningens verksamhet­er. Det förra avtalet var ingen nöjd med, så det vi har jobbat med dessa veckor är ett tydligare och bättre avtal för alla.

Avtalet kommer säkerställ­a en trygg framtid för 4H- gården i Vallentuna, menar Kaisa Karlsson, 4H:s regionkons­ulent.

– Jag är helt nöjd med det som vi har fått presentera­t för oss, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? GLAD. Tuva Anbratt är ledare på Vallentuna­s 4H-gård och är väldigt glad över beskedet att den får vara kvar.
GLAD. Tuva Anbratt är ledare på Vallentuna­s 4H-gård och är väldigt glad över beskedet att den får vara kvar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden