Mitt i Vallentuna

De gör om kåken till en ekovilla

- Text & foto: Lisa Halldén

När man säger eko-hus tänker nog många på mosstak och lerväggar. Men när Anders Hallström skulle renovera med minimal klimatpåve­rkan så blev det mer sci-fi-hus än Hobbit-håla.

JÄTTEPROJE­KT

Huset i Bällsta i Vallentuna är familjens andra renovering­sprojekt. Projektet görs inom Anders Hallström företag, men det är hans privata familjebos­tad som agerar showroom. Planen var från början att bygga ett eget ekohus men det var svårt att hitta en lämplig tomt.

– Så hittade vi denna 60-talskåk istället. Och det är klart att vi undrade om vi skulle mäkta med. Men vi bestämde oss för att vi gjorde det, säger han.

I glappet mellan att det första boendet sålts och det nya huset blev beboeligt fick familjen bo först på ett lägenhetsh­otell och sedan i en sommarstug­a på landet. Ingen kul lösning tyckte mellansone­n Karl-William.

– Innan vi kunde flytta in, då kändes den här renovering­en lite onödigt. Men nu när det börjar bli klart så känns det roligt. Bäst är mitt rum. Där har jag fått välja allting själv, säger han.

– Jag tror att barnen nog plockat upp en del miljö- och klimattänk. Men egentligen bryr de sig nog inte om ifall färgen är miljövänli­g eller inte. Det handlar mest om när wifi:et kommer igång, säger Anders Hallström.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden