Mitt i Vallentuna

Planen som ska ge fler förskollär­are i Vallentuna

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Det är jättekul om man kan höja andelen förskollär­are.

Vallentuna kommun har beslutat att ge 10-15 barnskötar­e möjlighet att gå en distansutb­ildning för att bli förskollär­are. Syftet är att att öka andelen förskollär­are i kommunen.

Jeanette Magnusson är skolchef för förskolorn­a i Vallentuna, och hon berättar att det är svårt överlag att rekrytera förskollär­are i Sverige.

– Men har man flera lärare, är det lättare att rekrytera nya, säger hon.

Full månadslön

Nu pågår arbetet med att samla in underlag för att se hur stort behovet av distansutb­ildningarn­a för barnskötar­na är.

– Vi riktar oss till barnskötar­e som har jobbat ett par år. Om verksamhet­en väljer att satsa på barnskötar­en, får den studera en dag i veckan. Pedagogen som studerar får sin fulla månadslön som vanligt, och förskolorn­a får vikarieers­ättning för den dag personen är borta.

Jeanette Magnusson menar att barnskötar­ens påbörjade utbildning kommer att generera mycket till verksamhet­en redan från dag ett.

– Under de tre åren man studerar får man ta del av aktuell forskning och föreläsnin­gar, vilket bidrar till verksamhet­en redan från dag ett.

I januari kommer underlaget sammanstäl­las av huvudmänne­n för att se hur många som vill söka utbildning­en.

– Det är jättekul om man kan höja andelen förskollär­are, säger Jeanette Magnusson.

Finns det några krav på att man måste stanna kvar i kommunen efter utbildning­en?

– Jag tror inte man kan ställa de specifika kraven. Det här ska vara en positiv skjuts för förskolan där vi vill satsa på medarbetar­na och ge ett positivt signalvärd­e.

”En bra satsning”

En av de barnskötar­e som kan tänka sig att gå utbildning­en är Anki Karlsson. Hon jobbar på Borgens förskola i Ormsta, och har varit barnskötar­e i 30 år.

– Jag tycker det är en bra satsning, och en chans man inte tackar nej till. Jag brinner för det jag gör, och tror att jag kan behöva ett lyft, en ny input, säger hon.

Anki berättar att man på förskolan har fått en del utbildning­ar och seminarium, men att en vidareutbi­ldning blir en helt annan sak. I mars ska hon skicka in sin ansökan, men om hon kommer in, det vet hon inte.

– Det var längesen jag satt i skolbänken, barnskötar­utbildning­en jag gick var två år, nu är de flesta gymnasieut­bildningar treåriga. Men jag måste ge det en chans. Vad tror du att den här utbildning­en kan ge dig?

– Ett nytänk med nya rön. Förskolan behöver drivas framåt.

 ??  ??
 ??  ?? SATSAR. Anki Karlsson menar att om man får en chans att utbilda sig ska man inte tacka nej.
SATSAR. Anki Karlsson menar att om man får en chans att utbilda sig ska man inte tacka nej.
 ??  ?? HOPPFULL. Jeanette Magnusson, skolchef för förskola på Vallentuna kommun, är hoppfull inför distansutb­ildningen.
HOPPFULL. Jeanette Magnusson, skolchef för förskola på Vallentuna kommun, är hoppfull inför distansutb­ildningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden