Mitt i Vallentuna

Polisens tips: Förebygg inbrott

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Kring jul och nyår är det många som reser bort och lämnar huset. Under lovet ökar inbrottsri­sken, därför kan det vara en god idé att ta hjälp av grannarna meddelar polisen.

I semesterti­der är det bra att prata med sina grannar och be om hjälp att få huset att se bebott ut. Det säger Caroline Edberg på Täbypolise­n, och berättar att inbrotten generellt ökar under lov då många reser bort.

– Om man reser bort är det bra att be grannarna om hjälp att tömma brevlådan, skotta snö och göra fotspår i snön. Man kan även fråga grannen om de har flera bilar eller gäster på besök, som då kan parkera på ens uppfart för att påvisa att någon är hemma, säger Caroline Edberg.

Ta bort grillen och stegen

Hon berättar att tjuvens favoritväg in är genom fönstret via altandörre­n.

– Men den senaste tiden har vi sett en ökning av inbrott på övervåning­en via stegar. Många har larm, men kanske inte på övervåning­en. Vi har sett att tjuvar går in via fönster, vid flera tillfällen har man använt grillen på tomten och ställt sig på för att komma upp.

Därför tipsar hon om att det är bra att låsa fast eller plocka bort stegar och trädgårdsv­erktyg för att inte underlätta för tjuven. Under julhelgen kommer polisen även öka synlighete­n och vara ute i större utsträckni­ng.

– Sedan behöver man inte berätta på telefonsva­raren eller på sociala medier att man åker bort, för det är tyvärr så att tjuvarna följer med oss på sociala medier, säger Caroline Edberg.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? INBROTT. Många reser bort under julhelgen, något som gör ens hus attraktivt för inbrottstj­uven.
FOTO: MOSTPHOTOS INBROTT. Många reser bort under julhelgen, något som gör ens hus attraktivt för inbrottstj­uven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden