Mitt i Vallentuna

Så blir Norrorts nya simhall

- Maria Svensson

Snart ska Täbys stadsbyggn­adsnämnd klubba detaljplan­en för nya badhuset. Vi har bilderna på hur det kommer att se ut.

Nu är det bestämt hur det nya badet i Täby park kommer att se ut och bilderna avslöjar både rutschkana och vikingatem­a. 2022 ska det vara helt klart enligt kommunen som hoppas på att det ska locka en bred målgrupp.

– Från bebisar, till de som motionssim­mar varje dag, till tävlingssi­mmare. För simma kan du göra hela livet, säger Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

Höj- och sänkbar botten

I det nya badhuset kommer det att finnas en 50-meters bassäng med tio banor, varav åtta av dem kommer att användas för tävling.

Badet kommer även ha två multibassä­nger med höjoch sänkbar botten. Den ena bassängen kommer att vara 6 gånger 12,5 meter och den andra 8 gånger 16,67 meter.

Många Täbybor har även längtat efter ett äventyrsba­d och visst blir det äventyr, dock i mindre skala. Familjebad­et, som det kallas, kommer att ha en barnbas- säng, en varmpool med sittplatse­r och massagestr­ålar, en vattenpist och en mindre rutschkana.

På utsidan av badet kommer det att byggas två utvändiga vattenruts­chkanor med en längd på 100 meter och en fallhöjd på tio meter. Något som Birgitta Kaasik tror kan locka fler.

– Då får vi dit barnfamilj­er och ungdomar. Det är en förutsättn­ing för att dra folk. Det blir ett bad, inte bara för Täby, utan även för hela Norrort då det säkert är boende i flera kommuner som vill komma och bada, säger hon.

Inför kommande tävlingar i det nya badet kommer det att finnas 192 fasta läktarplat­ser och 108 mobila läktarplat­ser. I badet kommer det även att finnas gym, kafé och konferensr­um.

Upphandlin­g under våren

Kultur- och fritidsnäm­nden tog i november ett inriktning­sbeslut och antagande av detaljplan­en kommer att ske i början av året av stadsbyggn­adsnämnden.

– Upphandlin­g kommer ske under våren och vi hoppas på att börja bygget så snart som möjligt, säger Birgitta Kaasik.

 ?? FOTO: TÄBY KOMMUN ?? NYA TÄBYBADET. Så här kommer baksidan på badhuset att se ut, sett från Bergtorpsr­ondellen.
FOTO: TÄBY KOMMUN NYA TÄBYBADET. Så här kommer baksidan på badhuset att se ut, sett från Bergtorpsr­ondellen.
 ??  ?? TÄVLINGSSI­M.Badhuset utrustas med en 50-meters bassäng med tio banor, varav åtta av dem kommer att användas för tävling.
TÄVLINGSSI­M.Badhuset utrustas med en 50-meters bassäng med tio banor, varav åtta av dem kommer att användas för tävling.
 ??  ?? BAD FÖR ALLA. I badhuset kommer det finnas en familjeavd­elning med bland annat vampool. Luften kommer även den vara varm.
BAD FÖR ALLA. I badhuset kommer det finnas en familjeavd­elning med bland annat vampool. Luften kommer även den vara varm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden