Mitt i Vallentuna

Vallentuna klättrar på den svenska skolrankni­ngen

- Ella Söderberg

Vallentuna går framåt i SKL:s skolrankni­ng 2018, och klättrar 31 placeringa­r framåt jämfört med förra året. Samtidigt är lärartäthe­ten fortsatt låg.

Nyligen släppte Sveriges kommuner och landsting (SKL) 2018 års skolrankni­ng där landets kommuner jämförs med resultaten från vårtermine­n 2018. Vallentuna hamnade på plats 61 av 290.

Anna-Clara Nord Ekerling (L), vice ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, är nöjd över resultatet. Hon berättar att olika satsningar som kommunen gjort det senaste året ligger bakom resultatet, som att ha mins- kat elevernas frånvaro och gett personalen fler möjlighete­r att stötta eleverna.

– Vi jobbar mycket med kollegialt lärande, där vi arbetar tillsamman­s på både lärar- och rektorsniv­å. Att dela erfarenhet­er är värdefullt, säger hon.

För några veckor sedan skrev vi om Lärarförbu­ndets årliga rankning ”Bästa skolkommun” där Vallentuna hamnade på en betydligt sämre placering, 151 av 290. Anledninge­n var låg lärartäthe­t och lärarutbil­dning.

Bara kommunala skolor

Anna-Clara Nord Ekerling påpekar att Lärarförbu­ndets rankning baserades på siffror från 2017 och även mäter friskolor, medan SKL bara mäter kommunala skolor.

Ett förslag från Liberalern­a är att anställa andra yrkesgrupp­er som kan finnas i skolan som stöd för lärarna.

Även opposition­srådet Jaana Tilles (S) är glad över det positiva resultatet.

Hon håller med om att lärarna behöver avlastas, och tror att lärarassis­tenter är en bra lösning för att exempelvis vakta på rasten och ringa hem till föräldrar.

– Samtidigt tror vi inte att mentorskap­et ska ersättas av andra, det är viktigt att man bibehåller kontakten med eleverna och skapa en relation med dem, säger Jaana Tilles.

 ??  ?? POSITIVA. Anna-Clara Nord Ekerling (L) och Jaana Tilles (S) är positiva till resultatet, men tror att lärarna behöver avlastas.
POSITIVA. Anna-Clara Nord Ekerling (L) och Jaana Tilles (S) är positiva till resultatet, men tror att lärarna behöver avlastas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden