Mitt i Vallentuna

Så skyddar du din rädda hund från fyrverkeri­erna

När raketerna smäller ut 2018 är det många hundar som lider. Och deras mattar och hussar lider med dem. Svenska kennelklub­ben vill se en reglering av fyrverkeri­erna.

- Lisa Halldén 073-600 69 39 lisa.hallden@direktpres­s.se

En mardröm. Så beskriver Vallentuna­bon Rose-Marie Drottenfal­k sin nyårsafton för tre år sedan. Hennes hus Astrid var då sju år och blev plötsligt helt skräckslag­en när raketerna smälldes av vid tolvslaget.

– Hon flåsade och skrek. Vi bäddade åt henne i badrummet, spelade musik och försökte lugna henne, men ingenting hjälpte. Jag grät. Det var hemskt att det inte fanns någonting vi kunde göra för att hjälpa henne.

Mycket fyrverkeri

Rose- Marie Drottenfal­k bor i närheten av Vallentuna centrum och lägenheten gränsar till en park där många smäller av fyrverkeri­er på nyårsafton.

– Ibland smäller det på innegården också och då ekar det mellan husen. Jag är så rädd att det ska hända Astrid något, hon är gammal, kanske hon inte skulle överleva den skräcken, säger hon.

Nu får Astrid receptbela­gd medicin för att klara nyår. Först kollar en veterinär hennes hjärta och sedan får hon två sprutor.

– Medicinen är dyr men det är värt varenda krona. Jag upplever inte Astrid som neddrogad men lugn och avslappnad. Och det är skönt att vi kan vara hemma. Jag vet att det finns ett hotell vid Arlanda där man kan ta in, men jag vill inte fira nyår på ett hotell varenda år, säger hon.

Plötslig rädsla

Hans Rosenberg, presstales­person på Svenska kennelklub­ben, säger att det inte är ovanligt att hundars rädsla för smällare och fyrverkeri­er dyker upp plötsligt.

– Den som är stursk och tror att ens hund klarar det ska tänka en gång till. Det är bara ansvarslös­t att utsätta hunden för tolvslaget i onödan. Det är tillfället som gör att en rädsla utvecklas och när den väl har etablerats är den väldigt svår att bli av med, säger han.

Undvik 12-slaget

För att bespara hundarna lidandet ska man undvika att vara ute vid tolvslaget och alltid hålla hunden kopplad, både dagarna före och dagarna efter nyår, då det plötsligt kan smälla till.

– Det är ett stort problem med detta okynnesskj­utande lång tid före och efter nyår. Vi på Svenska kennelklub­ben vill att avfyrandet av fyrverkeri­er ska göras organisera­t inom en förening eller kommun. Om det är reglerat och samlat till en viss tidpunkt så skulle det minska mycket lidande och skador, säger Hans Rosenberg.

 ??  ??
 ??  ?? EXPERT. SKK:s pressansva­rige Hans Rosenberg.
EXPERT. SKK:s pressansva­rige Hans Rosenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden