Mitt i Vallentuna

Låt 2019 bli året utan kravfyllda nyårslöfte­n

- MARIA SVENSSON Reporter Prata med mig! maria.svensson @direktpres­s.se

Jag kan älska tanken på det nya året, möjlighete­n att börja om. Varje nyårslöfte jag lovat mig själv har skapat samma känsla som när jag köpte en ny ryggsäck och nya pennor inför skolstarte­n i fyran.

Nystart helt enkelt, med pirr i magen, nu jäklar. Tidigare la jag ribban för högt – springa ett maraton, starta en podd, lära mig surfa, vilket jag givetvis har misslyckat­s med, trots inhandling av diverse prylar. Sen sänkte jag ribban, äta frukost varje dag, gå promenader på kvällarna, komma i tid. Detta skapade dock enbart ångest då jag insåg att jag inte ens klarar av att ändra de mest simpla rutinerna.

Jag tror inte jag är ensam om ångesten. En undersökni­ng, som gjordes av kameraföre­taget Canon i fjol, visar att svenskarna­s nyårslöfte­n förändras ju äldre vi blir.

När vi är unga ger vi oss själva löftet att testa på fler saker, som att resa och prova på en ny sport. Men när vi blir äldre övergår löftena till att handla om att sluta med saker, sluta med socker, sluta lata sig... ja, listan kan göras lång.

I år ska jag byta ut måsten mot längtan. För vi måste sluta ställa så höga krav på oss själva under årets mörkaste och blaskigast­e månad.

Stör mig inte 2019, jag ligger i soffan och tittar på alla säsonger av Game of Thrones. Det borde jag väl klara av?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden