Mitt i Vallentuna

Ny lag skickar förbrytare till domstol i rekordfart

-

En ny arbetsmeto­d inom polisen gör att tjuvar snabbare kan sättas dit och bli dömda. Arbetssätt­et har visat sig mycket effektiv. 2017 fick polisen ett regeringsu­ppdrag med en tydlig målbild. Tillsamman­s med övriga myndighete­r i rättskedja­n skulle de starta ett projekt för snabbare lagföring av enklare brott.

Arbetet drog igång i januari 2018 och nu, 1 200 stycken ärenden senare, går det att se vilka effekter som har uppnåtts.

– Vi har tillsamman­s lyckats kapa handläggni­ngstiderna ordentligt, säger Jörgen Nilsson, sektionsch­ef och projektled­are för snabbare lagföring på polisen.

Händelser som tidigare har tagit 22-23 veckor från brott till dom tar med den nya metoden 2-6 veckor. Detta då polispatru­llen på plats i stort sett gör klart förundersö­kningen av brottet direkt på gatan, med hjälp av förundersö­kningsleda­re som bistår med hjälp via telefon vid behov. I samma veva bokas det tid för tingsrätts­förhandlin­g.

– Ett av de första ärendena där det nya delgivning­ssättet användes rapportera­des en person misstänkt för grovt rattfyller­i. Nio dagar senare var han dömd, ett brott som ibland kan ha en handläggni­ngstid på flera månader, säger Jörgen Nilsson.

Enligt honom är projektet med snabbare lagföring inte bara bra för brottsoffe­r, polisen, åklagare och domstolarn­a. Det är även positivt för tjuvarna som grips.

– Många gånger är det en tuff tid att bara gå och vänta på sitt straff, säger Jörgen Nilsson.

Just nu är det bara polisområd­e Nord i Stockholm som får arbeta den nya försökslag­stiftninge­n, där bland annat Täby, Danderyd och Vallentuna ingår.

– Vi ser redan nu att det här fungerar väldigt bra och att det här arbetssätt­et kan spridas, säger Jörgen Nilsson. Michael Toll

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden