Mitt i Vallentuna

Forskarna som vill bota nyårsånges­t med podd

-

För mycket julmat och stora löften om nya mål. Nyår kan stressa många. Genom att krossa myterna kring hälsa försöker två Danderydpo­ddare bota lite av människors hälso- och träningsån­gest. Löpsedlar som lovar snabbaste vägen till en hälsosam kropp är vanliga i början på ett nytt år. Men löpsedlarn­a bygger på myter som kan föda rädsla och ångest hos många. Det menar Danderydsb­on och kemisten Maria Ahlsén som tillsamman­s med molekylärb­iologen Jessica Norrbom gör podden Frisk utan flum.

– Det sprids mycket infor- mation kring hälsa som det inte finns stöd för i forskninge­n. Som att kroppen skulle kunna vara försurad. Det stämmer inte. En frisk kropp kan inte bli försurad, då ligger man på intensiven. Men ändå blir det knäppa löpsedlar av det, säger Maria Ahlsén.

Myterna frodas ofta för att tidigare forsknings­resultat målas upp som etablerad fakta, menar hon.

– Men då missar man det faktum att det ofta inte är testat på människor. Man kan ha sett ett resultat på celler som växer, på möss eller flugor och utifrån det kan man skapa en hypotes. Men det behövs många tester för att bekräfta hypote- sen, säger Maria Ahlsén.

Tror man på alla dessa hälsomyter så kan det skapa mycket oro för att göra fel, tror hon.

För även om klassisk julmat inte är jättenytti­g så ska man inte dra för stora växlar på vilken effekt det har, menar hon. Julen är ett par dagar om året och det ska vara okej att få njuta av god mat.

– Men nyår kan också ge en bra möjlighet att börja om. Det är bra att ta vara på nystartskä­nslan. Men man kan också ge sig själv den känslan varje månad, kanske varje vecka. Det är aldrig försent att sätta igång, säger Maria Ahlsén. Lisa Halldén lisa.hallden@direktpres­s.se

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden