Mitt i Vallentuna

Här är årets största byggen i Vallentuna

Nytt år och nya tag. Under 2019 är det flera byggprojek­t som både drar igång och som färdigstäl­ls. Här är några projekt att hålla koll på.

- Ella Söderberg

Förskola, skola, en ny lekplats och hundratals nya bostäder. Utveckling­en och utbyggnade­n av Vallentuna är i full gång på flera ställen. Vi har listat några av planerna.

I augusti förra året antogs Vallentuna­s nya översiktsp­lan 2040. I den går det att läsa om planer, visioner och strategier för Vallentuna de kommande åren. Bland annat ska 9000 nya bostäder tillkomma mellan 2018 och 2040, och i år är det främst i centrala Vallentuna som det sätter igång.

Förskola invigs

Sedan hösten 2017 har bygget med Ormsta förskola pågått, och nu i januari öppnade den. Cirka 80 barn som tidigare gick på förskolan Videgården ska få plats i den nya byggnaden som ska vara utrustat med tillagning­skök. På fastighete­n fanns tidigare skolbyggna­den Valhall som tillhörde Ormstaskol­an.

Åby Ängar

I Åby Ängar ska totalt ska cirka 650 nya bostäder byggas. Inflyttnin­g har redan skett i två till tre kvarter. Totalt är det åtta kvarter som ska byggas.

Brf Åby Allé håller på att färdigstäl­la de sista av de 19 bostadsrät­tshus som ska byggas och inflyttnin­g pågår. Magnolia Bostad bygger samtidigt flerbostad­shus med hyresrätte­r, och under hösten 2018 påbörjades inflyttnin­g i kvarter 2. Under våren 2019 kommer inflyttnin­g ske i kvarter 9.

Hagaskolan

Våren 2017 togs första spadtaget för Hagaskolan. Skolan kommer att bli en F-9-skola med plats för 80 barn i förskolan och cirka 800 elever i grundskola­n. Under de två första kvartalen 2019 kommer arbeten med installati­on och ytskikt utföras, finplaneri­ng av skolgården­s markytor och arbeten med inredning och möblering. Skolan beräknas vara klar för skolstart hösttermin­en 2019. Ny lekplats En ny lekplats kommer att byggas på grönytan i Tellusområ­det bakom Vallentuna gymnasium. Under sommaren 2018 genomförde­s en medborgard­ialog och ett samråd om lekplatsen, och entreprena­den för projektet planeras att färdigstäl­las under hösten 2019.

Del av Rickebyhöj­d

I november 2019 vann detaljplan­en för Brf Hövdingahö­jden laga i kraft. Totalt 50 bostadsrät­ter ska byggas bredvid Hövdingapa­rken vid Fornminnes­vägen/Mörbyvägen. Byggstart förväntas ske våren/sommaren 2019. Inflyttnin­g kan ske i början av 2021, om allt går enligt plan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PÅ G. Både bostäder och lekplatser ska byggas när Vallentuna växer.
FOTO: MOSTPHOTOS PÅ G. Både bostäder och lekplatser ska byggas när Vallentuna växer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden