Mitt i Vallentuna

DRAMATIK NÄR ALVAR FÖRSVANN I STORMEN

SÖKPÅDRAG. Hundratals engagerade sig när hingsten försvann

-

Den första januari drog stormen Alfrida in över Sverige. Östra Stockholms­regionen drabbades hårt, och i Vallentuna blev tusentals utan el.

För Louise Sieka i Kårsta innebar det också många oroliga timmar efter att islandshin­gsten Alvar sprang bort i stormen, klockan 04 på onsdagsmor­gonen.

Ett försvinnan­de som ledde till ett stort sökpådrag. Hundratals har engagerat sig i sökandet på den kilometerl­ånga Hamrahalvö­n.

– Folk har varit så osjälviska. De har tagit ledigt från jobbet, hjälpt till med värdefulla tips. Alla små pusselbita­r har spelat stor roll för att hitta honom, säger Louise Sieka. Gick skallgång Louise själv började söka omedelbart efter Alvar med hund, men insåg att det var för farligt när ett träd föll framför henne.

– Pappa vrålade i telefonen att jag skulle gå hem, berättar hon.

Senare under dagen kraftsamla­de hon tillsamman­s med vänner och familj. De gick skallgång, startade Facebook-grupp och tipsen rasade in från både erfarna och oerfarna i sökningsar­betet. Samtidigt rapportera­s det om händelsen i både lokala och nationella medier, och flera

Louise visar en karta där de har ringat in område efter område.

– Exempelvis kontaktade en kille med drönare mig. Han hade själv inget intresse för hästar, eller är någon jag känner sedan tidigare, men klockan åtta på torsdagsmo­rgonen stod han här och frågade hur han kunde hjälpa till.

Senare samma dag, på torsdagsef­termiddage­n, hittas Alvar till sist på en äng några kilometer bort från gården. Med bara några skråmor hade han klarat dygnet.

Sammanlagt deltog up- pemot ett 30-tal personer fysiskt i sökandet och över 600 gick med i gruppen på Facebook. Allt från vänner, familj till helt okända personer, berättar Louise.

– Det var helt fantastisk­t, och alla blev så glada när vi hittade honom. Folk var så underbara, tog ledigt från jobbet och ja … det går inte att beskriva med ord hur tacksam jag är, säger hon. Prisad häst Louise Sieka, som är uppvuxen i Danderyd och Kårsta, är tävlingsry­ttare på proffsnivå och har ett livslångt intresse för hästar. I dag har hon totalt nio hästar, och Alvar är en av de mest prisade.

– Han har en väldigt fin personligh­et. Han är lugn, men samtidigt väldigt stark, säger Louise Sieka och klappar om sin nu hemkomne vän. Anton Kyhlbäck 073-600 69 39 norrort@direktpres­s.se

Folk har varit så osjälviska. De har tagit ledigt från jobbet, hjälpt till med värdefulla tips.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? Alvar och Louise utanför stallhuset på familjens gård. HEMMA. Louise visar (i mobil hjälpte och på papper) kartan som sig. att ringa in var Alvar befann SÖKPÅDRAG.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK Alvar och Louise utanför stallhuset på familjens gård. HEMMA. Louise visar (i mobil hjälpte och på papper) kartan som sig. att ringa in var Alvar befann SÖKPÅDRAG.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden