Mitt i Vallentuna

Kommunens plan för säkrare trafik

Kommunens plan för att minska faran i trafiken

- Ella Söderberg

Farthinder, cykelleder, bredare vägar, hastighets­begränsnin­gar. De flesta trafikolyc­kor i Vallentuna orsakas av för höga hastighete­r, enligt polisen. Men det senaste året har antalet minskat.

Enligt Transports­tyrelsens olycksstat­istik för Vallentuna under åren 2013 och 2018, var majoritete­n av olyckorna som inträffade singelolyc­kor och olyckor med upphinnand­e fordon, alltså att bli påkörd bakifrån.

– När folk håller för högt trafiktemp­o och kort avstånd blir det mycket påkörning bakifrån. Det leder till nackskador och många blir lidande av det. Man vinner inte på att köra för fort i Stockholm, säger kommunpoli­s Jan Berlin.

Jan Berlin berättar att polisen med att ha fler synliga poliser i trafiken för att lugna ner tempot.

– Vi har även hastighets­kontroller på vägar där vi ofta ser att det sker trafikolyc­kor, säger Jan Berlin.

Det är inte bara polisen som jobbar för säkerheten på vägarna. Breddning av vägar Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­elsens ordförande, berättar att man från kommunens sida arbetar med allt från övergångar och cykelleder till breddning av vägar. Ett exempel är Teknikväge­n, där man har sänkt hastighete­n till 40 på vissa sträckor och till 30 utanför skolor, samt satt upp farthinder.

– Vi tittar både på det som behöver förbättras på befintliga vägar och det som ingår i framtidens planering. Exempelvis kan det handla om att det ska finnas tydliga gångoch cykelstråk parallellt med bilburen trafik, säger hon.

Till exempel behövs tydliga övergångar. Ett exempel är väg 268 mellan Vallentuna och Väsby. Vi har ställt motkrav om att vi vill ha en gångoch cykelväg parallellt med vägen.

– Sedan har vi även åtgärder på lång sikt, även då vägnätet inte ägs av oss. Där handlar det om att ha en god dialog med Trafikverk­et. Ett exempel är väg 268 mellan Vallentuna och Väsby. Vi har ställt motkrav om att vi vill ha en gång- och cykelväg parallellt med vägen. Cykla till Arninge Ett annat exempel är Arningeled­en, som Trafikverk­et också äger. Parisa Liljestran­d säger att det i framtiden behövs en breddning av vägen då trafiken ökar.

– I och med att Arninge resecentru­m byggs så ser vi att framförall­t cykeltrafi­ken kommer öka, då det är en överkomlig sträcka att cykla från Vallentuna, säger hon.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/PI FRISK ?? HASTIGHET. Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­elsens ordförande, berättar att kommunen bland annat sänker hastighete­r och sätter in farthinder för att minska antalet olyckor.
FOTO: MOSTPHOTOS/PI FRISK HASTIGHET. Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­elsens ordförande, berättar att kommunen bland annat sänker hastighete­r och sätter in farthinder för att minska antalet olyckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden