Mitt i Vallentuna

Oviss framtid för gratis simskola i Vallentuna

- Ella Söderberg

Under hösten 2018 har Vallentuna­s sexåringar fått gratis simundervi­sning vid fyra tillfällen. I januari avslutas satsningen. Men eleverna hade kunnat få fler träningsti­llfällen om inte simhallen varit uppbokad. – Kom alla mina busungar! – Som vadå? – Simma som krokodiler! Nio sexåringar plaskar mot andra sidan bassängen med gula simdynor på ryggarna. Tomas Ronnersted­t är simlärare på Vallentuna Sports Club, och en av de som håller i simundervi­sningen för Vallentuna­s 505 förskolekl­asselever. Under hösten har varje klass vid fyra tillfällen fått lära sig att simma gratis.

– Jag tycker det är fantastisk­t att det här görs, men det är även förbluffan­de att se hur mycket det behövs. Jag skulle uppskatta att ungefär 25 procent av barnen kan simma, säger Tomas Ronnersted­t.

Han berättar att alla barn gör framsteg, även om fyra tillfällen inte räcker för att bli simkunnig. På helgerna hål- ler han i vanlig simskola, och hoppas att de här gratistill­fällena ska göra att fler går hem till sina föräldrar och säger att de vill börja på simskola. Fått vattenvana I dagarna avslutas simundervi­sningen som sexåringar­na har fått ta del av. Marie Ivarsson är samordnare för idrott- och kultursats­ningen på kommunen, och berättar att både kommunala och privata skolor har fått undervisni­ng. Eleverna delas in i halvklass, och övar simning under 30 minuter per tillfälle.

– Några av barnen har gått på simskola förut, men en del har kanske inte ens vågat doppa sig förut. Vi ser att dessa barn har utvecklats och skaffat sig vattenvana, vilket är jättekul, säger Marie Ivarsson. Inte utnyttjat hela beloppet Förra året fick Sveriges kommuner statsbidra­g av Socialstyr­elsen som skulle gå till avgiftsfri simundervi­sning för elever i förskolekl­ass. Vallentuna kommun fick knappt 1,3 miljoner kronor, som skulle användas under 2018. Men kommunen har inte kunnat utnyttja alla pengar som de fått i bidrag, av den anledning att simhallens tider inte räcker till. – Det är jättesynd, om vi hade kunnat använda alla pengar hade vi kunnat ge barnen det dubbla antalet simträning­ar. Men statsbidra­get är tidsbegrän­sat och går inte att använda under våren, säger hon. Tagit fram eget simmärke För att använda upp bidraget har man gjort ett simkit till alla elever. Det består av en påse med simmärket ”Poolar’n” som kommunen tagit fram, ett arbetsblad med lättläst informatio­n om vatten- och båtvana, tre fria entrébilje­tter till simhallen, simglasögo­n och en dykring.

Om det kan bli fler tillfällen med gratis simträning för Vallentuna­elever är inte bestämt, men Marie Ivarsson säger att man tagit upp en diskussion med skolchefen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HOPPFULL. Tomas Ronnersted­t är simlärare och hoppas att fler barn vill börja på simskola.
HOPPFULL. Tomas Ronnersted­t är simlärare och hoppas att fler barn vill börja på simskola.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden